På Fyn kan du sove i det fri i nye kunst-shelters. Foto: Lasse Skov

Kunst-shelters skal lokke flere fynboere ud i det fri

Fem nye kunst-shelters pryder naturområdet Tarup-Davinde på Fyn. Shelterne er nyeste initiativ i et tiårig kunstprogram for området, som skal inspirere flere til at være i og bruge naturen.

19. september 2023

I det kommunale interessentskab Tarup-Davinde I/S på Fyn bobler kulturinitiativerne i naturområdet af samme navn. Så meget, at de har deres egen kulturplan, som skal bringe nye kunstprojekter ind i området hvert år. 

Interessentskabet er et samarbejde mellem Odense og Faaborg Kommune, som så et potentiale i at skabe et levende naturområde til gavn for både lokale og besøgende. John Juul Henriksener direktør i selskabet Tarup-Davinde I/S og fortæller, at den kunstneriske ambition ikke umiddelbart lå i kortene:

”Kendskabet til kunst var ikke særligt stort – hverken hos politikerne eller hos os medarbejdere. Men fordi vi begyndte at modtage uopfordrede ansøgninger fra kunstnere, der gerne ville arbejde med området, besluttede vi, at vi var nødt til at skaffe os viden om mulighederne i kunst.” 

På den måde kom John i kontakt med Statens Kunstfond, og gennem en godkendt ansøgning om støtte til udvikling af en kunststrategi startede et samarbejde om det som endte med et tiårigt kunstprogram for Tarup-Davinde området.

 

Kunst, der pirrer 

Siden da er der hvert år blevet sat et nyt kunstprojekt i gang. Seneste skud på stammen er fem nye kunstshelters. Ideen opstod i forbindelse med etableringen af et nyt fælles mødested:

”Vi ønskede noget nyt og anderledes, og fordi kunst er en så integreret del af området, var det oplagt at tænke kunst ind her også”, fortæller Maria Brumvig, som sidder i kommunalbestyrelsen i Odense Kommune og er formand for bestyrelsen for Tarup-Davinde I/S.

I Tarup-Davinde er de ikke bange for at udfordre måden, vi ser og tænker kunst på. Det skulle disse shelters også være et udtryk for:

”Vi ville gerne lave shelters, der havde gode funktioner, men som samtidig kunne pirre sanserne og give besøgende en kunstoplevelse ude i vores område”, siger John.

 

Overnat i kunst og natur

Der blev igangsat en tegnekonkurrence, hvor kunstnere skulle komme med skitser og ideer til, hvordan opgaven kunne løses. På den baggrund faldt valget på kunstneren N55/Ion Sørvin og Anne Romme.

Deres ideer passede lige ind i vores historie. Deres shelters er inspireret af fossile søpindsvin, som kan findes herude,” fortæller John.
De blev indviet i foråret 2023 og er blevet taget enormt godt i mod af besøgende.

”Mange har allerede overnattet i dem. Men der er også nogen, som bare kommer forbi for at se dem. Det er ofte dem, som normalt ville gå på et museum eller galleri for at se på kunst”, beretter John.

Meningen og håbet med Tarup-Davindes shelters er da også, at de skal få flere til at være i og bruge naturen.

”Med kunsten har Tarup-Davinde fået en hel ny dimension og noget at bygge videre på. Vi har stadig fem-seks år tilbage af vores kunstprogram, men jeg kan allerede nu se, at de lokale initiativer bare vokser og vokser”, afslutter John.

Fakta

Børn går i naturen
De nye shelters er en del af en tiårig kunststrategi i naturområdet Tarup-Davinde. Foto: Lasse Skov

Fakta

OM AT FÅ LAGT EN KUNSTSTRATEGI 

Er du nysgerrig på muligheden for at få kunstfaglig rådgivning og hjælp til at udarbejde kunststrategier? Kunstfaglige konsulenter kan søges af kommuner, institutioner i staten, regioner og institutioner og foreninger, der henvender sig til offentligheden eller har offentlig adgang.

Formålet med puljen er, at Kunstfonden giver tilskud til honorar til en kunstfaglig rådgiver, som kan udvikle en kunststrategi, der danner grundlag for et langsigtet og målrettet arbejde med kunstprojekter i offentlige rum. Kunststrategien kan fungere som redskab for beslutningstageres prioritering af kunstopgaver. Kunstfonden stiller desuden strategi-skabeloner til rådighed for arbejdet.

Næste ansøgningsfrist er den 26. september 2023.

Læs mere om kunststrategi og planlægning

Læs mere og ansøg puljen