Tidligere Artist in Residence forløb i Brøndby Kommune. Foto: Charlotte Calberg.

Fra nycirkus til rumrejser: 8 millioner kroner til børn og unges møde med kunst

Statens Kunstfond har uddelt 8 mio. kr. til projekter, der alle nytænker børn og unges møde med kunst. Midlerne er tildelt under Huskunstnerordningen og Artist in Residence.

15. juni 2023

Fra Faaborg til Gladsaxe får børn og unge nu mulighed for at deltage i inspirerende og vedkommende møder med kunst gennem alt fra nycirkus til rumrejser. Sammenlagt støtter Kunstfonden 84 projekter rundt i hele landet via hhv. Huskunstnerordningen og Artist in Residence.

Eksempelvis får Faaborg-Midtfyn Kommune støtte fra Artist in Residence til at invitere en scenekunstgruppe ind i kommunalforvaltningen med henblik på at løfte kommunale dagsordener om flere indsatser over for børn og unge. Gruppen skal igangsætte en samtale på tværs af alle, der i forskellige arenaer har indflydelse på børn og unges liv – inkl. børn og de unge selv. De involverede gives adgang til en teaterform, der både tilbyder et spejl, hvori man kan forstå sig selv, men også som et panoramavindue, der vender mod verden og giver fælles erfaringer med temaer eller udfordringer.

Kulturkonsulent i Faaborg-Midtfyn kommune, Stine Larsen, siger:

”Bevillingen fra Statens Kunstfond giver os tid til samarbejde med en scenekunstgruppe, der bidrager med nye vinkler og blikke på vores arbejde i en kommunal forvaltning. Vi er en kommune, der tror på, at kunst og kultur kan være med til at skabe et fælles sprog og et rum for forandring. Vi er sikre på, at scenekunstgruppen kan åbne vores øjne for, hvordan vi arbejder med aktuelle problemstillinger med anderledes greb.”

I Gladsaxe Kommune har projektet ’Rumrejsen 2023’ fået støtte fra Huskunstnerordningen. Projektet er et tværæstetisk samarbejde mellem scenekunstgruppen ’Samling', lydkunstner Julie Østengaard og kok, madkunstner og økologisk landmand Clea Suhr. Sammen med en række institutionerne i kommunen vil de tage børn mellem 3 og 6 år på en rejse, hvor de udforsker og fantaserer sig til forskellige fremtider, som viser sig gennem scenografiske greb, musikalske eksperimenter og kulinariske oplevelser.

Udvalgsleder for Huskunstnerudvalget, Mette Mikkelsen, siger:

”Det har været en fornøjelse at gennemgå de mange inspirerende og vedkommende ansøgninger fra forskellige typer af skoler og institutioner, som ønsker at indgå i et forløb med en kunstner. I denne ansøgningsrunde har vi set en tendens til flere længerevarende projekter, hvor kunstnere samarbejder på tværs af forskellige kunstområder. Det skaber nogle interessante projekter, da kunstnerne kan udfordre hinandens fagligheder og får mulighed for at indgå i unikke eksperimenter – til gavn for både børn og unge, institutionerne og kunstnerne selv.”

Fakta

Tidligere Artist in Residence forløb i Brøndby Kommune. Foto: Charlotte Calberg.

Fakta

OM ORDNINGERNE

Huskunstnerordningen

Huskunstnerordningen har til formål at fremme børn og unges møde med professionel kunst i dagligdagen. Skoler og andre institutioner kan i en periode få tilknyttet professionelle kunstnere inden for et eller flere kunstområder under Statens Kunstfond.

Huskunstnerudvalget har givet tilskud til 78 projekter for i alt 5.959.148 kr.

Læs mere om Huskunstnerordningen
 

Artist in Residence

Initiativet er en del af Kunstfondens Huskunstnerordning – et partnerskab mellem en kommune og en kunstner/kunstnergruppe med det overordnede formål at fremme børn og unges møde med kunst i kommunen. Ordningen giver kunstnerne og relevante aktører i kommunerne mulighed for i samarbejde at nytænke børn og unges møde med kunsten.

Huskunstnerudvalget har givet tilskud til 6 kommuners projekter for i for 2.090.000 kr.

Læs mere om Artist in Residence


Mangler du mere info?

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53.

 

 

 

Mere