Poly præsenterer skiftende udstillinger frem til 2023 med blandt andre Stine Deja, Morten Jensen Vågen, Anders Visti og Xenia Xamanek Lopez. Udstillingsstedets første udstilling var af kunstner Oscar Yran. Foto: Thomas Bagge.

Palæer og ventesale genopstår som udstillingsrum

Tomme butikslokaler, historiske palæer og stationsbygninger forvandles til nye udstillingsplatforme. I Vordingborg ser 2000 pendlere hver dag kunst af høj kvalitet, og i Sønderborg spiller samtidskunst sammen med paneler og sildebensparket. Kunstfonden har støttet 40 nye udstillingsrum de seneste fem år.

4. april 2022

”JA, JA, JA! God idé!” Sådan reagerede Vordingborg Kommune, da Dina Lundvall Nielsen forslog at forvandle ventesalen på Vordingborg Station på Sydsjælland til en udstillingsplatform for samtidskunst.

På Augustiana på Als i Sønderjylland var det kommunens egen idé, at Augustenborgs historiske bygninger og park skulle huse et udstillingssted for samtidskunst.

Men hvordan gør man idé til virkelighed, og hvad giver det lokalområdet, at der pludselig skyder en kunsthal op et helt uventet sted?

Augustiana og Poly er blot to ud af 40 udstillingssteder, der de seneste fem år har modtaget støtte til opstartsfasen fra Kunstfonden. Støtten skal fremme billedkunst i Danmark ved at stimulere kunstmiljøer og sikre, at et bredt publikum i hele Danmark får adgang til at opleve samtidskunst af høj kvalitet.

Augustiana har en lang og broget historie bag sig og har blandt andet været hjem for enkehertuginde og prinsesse Louise Augusta datter af livlæge Struensee og dronning Caroline Mathilde. I dag er palæet hjem for samtidskunst. Foto: Patricio Soto

Gode råd

Hanne Lundgren Nielsen er ansat som kunstkonsulent i Sønderborg Kommune og arbejder med at omdanne Augustiana til en dynamisk kunsthal og kunstpark for samtidskunst. Hun havde første dag på jobbet i maj 2019, og det første hun gjorde var at søge Kunstfondens pulje ’opstart af nye udstillingsplatforme’.

”Det passede perfekt, at jeg søgte den som det første, i mellemtiden lavede jeg midlertidige udstillinger, og da jeg fik bevillingen, kunne jeg lave et fast program,” fortæller Hanne Lundgren Nielsen.

Med en baggrund som museumsleder og festival- og eventchef havde hun ikke erfaringer med hverken samtidskunst eller at søge puljer hos Kunstfonden. Til andre, der overvejer at gøre det, siger hun:

”Det er selvfølgelig et kæmpe arbejde at søge puljer. Men når man søger Kunstfonden, skal man udfylde nogle faste skemaer, og derfor er der ingen tvivl om, hvad fonden søger svar på.”

Hun har et par gode råd til opstarten, hun vil give videre til kommuner, der overvejer at omdanne tomme lokaler til udstillingsplatforme.

Det første råd er, at kommunen giver tilskud til institutionen de første par år, så man sikrer et fremtidsperspektiv. Det andet råd er gratis entré for at fat i mennesker, som måske ikke ville have besøgt udstillingsrummet i første omgang. Derudover har Hanne Lundgren Nielsen valgt at prioritere branding af Augustiana som et sted for professionel samtidskunst, så det ikke associeres med kommunal forvaltning, da det ville gøre det sværere at tiltrække professionelle kunstnere.

højt til loftet

I Vordingborg på Sydsjælland var det den unge billedkunstner Dina Lundvall Nielsen, der selv fandt på, at ventesalen ville være et oplagt sted som kunsthal.

Dina Lundvall Nielsen er tilflytter og var til fernisering på havnen i Vordingborg, da hun faldt i snak med en lokal kunstner, som fortalte, at kommunen ville invitere ildsjæle til en snak om at kickstarte stationsbygningen som et kulturtilbud.

Hun mødte op til kommunens arrangement, hvor de fortalte, at ventesalen skulle fungere som et infocenter med skærme og flyers til at gøre opmærksom på, hvad der sker i området. Men billedkunstneren havde helt andre planer med lokalet.

”Da jeg så lokalet og loftshøjden på 6.5 meter tænkte jeg bare ’wow, hvor er det fedt. Det kan jeg godt arbejde med’, og så pitchede jeg min idé og sagde, at jeg kunne søge Kunstfonden om støtte til opstart af udstillingsstedet,” siger Dina Lundvall Nielsen.

Poly åbnede i november, og første udstilling var ’Urban Paranoia’ af Oscar Yran, som satte fokus på de ensomme internetkrigere, også kaldet “trolls”, som sidder bag tastaturer i hele verden og skaber had og frygt. Foto: Thomas Bagge.

Vordingborg Kommune var helt med på idéen, og i november sidste år var det ikke kun bænke og 7-Eleven, man stødte på som togrejsende. Nu træder man nemlig ind i ventesalen med navnet ’Poly – en udstillingsplatform for samtidskunst’, hvor kunstner Oscar Yran havde æren af at stå bag stedets første udstilling med navnet ’Urban Paranoia’.

stolthed og samtale

Begge kunsthaller ligger i hjørner af Danmark, hvor der er langt mellem kunstmuseer og udstillingssteder, der viser professionel samtidskunst. Det giver en stor grad af frihed og ansvar. Men mest af alt betyder det, at lokalbefolkningen bemærker, hvad der sker.

I det sønderjyske oplever Hanne Lundgren Nielsen, at etableringen af Augustiana Kunstpark og Kunsthal skaber stolthed i lokalområdet, og at de lokale melder tilbage, når de ser Augustiana omtalt i de landsdækkende medier. Hanne Lundgren Nielsen håber på, at stedet fortsat vil være relevant og givende for lokalområdet og turister:

”Vi vil være en institution, hvor der siver god energi og arrangementer ud fra. Vi vil være et sted, hvor folk kommer og kan møde kunstnere, deltage i workshops eller vandringer i parken.”

I Vordingborg håber Dina Lundvall Nielsen, at Poly kan blive et brændpunkt for samtaler om kunst gennem udstillinger og artist talks:

”Poly skal være et sted, der kan være med til at starte tanker og vise individuelle stemmer og udtryk. Hos os står folk ofte og venter, og jeg tror, at det er et rigtig godt udgangspunkt for refleksion.”

Kunstfonden har de sidste fem år støttet 40 nye udstillingssteder. Sidste år gav vi blandt andet støtte til FRAKTAL - Ventesal for samtidskunst, lyd og poesi i Rold Skov i Nordjylland og LYS.MUR i Svendborg på Fyn.

Fakta

Lokale med sildebensparket og stuk, hvori der står kunst
På Augustiana udstilles samtidskunst i lokaler med stuk og sildebensparket. Foto: Kåre Frang, Changes (2020), Augustiana.

Fakta

Gode råd

Kunstkonsulent i Sønderborg Kommune Hanne Lundgren Nielsens råd til kommuner:

  1. Overvej tilskud til udstillingsplatformen de første par år, så man sikrer et fremtidsperspektiv.
  2. Indfør gratis entré for at fat i mennesker, som måske ikke ville have besøgt en udstillingsplatform i første omgang.
  3. Prioritér kommunikation og markedsføring så stedet associeres med et professionelt udstillingsrum for samtidskunst.

Næste frist for ansøgning af puljen 'opstart af nye udstillingssteder' er den 18. august 2022. Læs mere her →

 

Mere