Begrundelse

skærme med billeder der hænger fra loft
Jane Jin Kaisen, Community of Parting, installation view, 2021, Art Sonje Center. Photo: Sang-tae Kim.

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2022

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Jane Jin Kaisen

På Jane Jin Kaisens omfattende soloudstilling ”Community of Parting”, der blev vist i 2020 på Kunsthal Charlottenborg, så de besøgende en person, der filmet oppefra spinder rundt omkring sig selv. Dette snurrende menneske skaber en grundlæggende præmis for hele udstillingen. Begyndelse og slutning opløses, og hierarkier mellem tider og steder sløres. Man føres ind i et sanseligt og kropsligt univers mellem de levende og døde. Et univers af myter, shamanistiske ritualer, naturscener og arkivmateriale udforskes i rummet mellem personlige og kollektive historier.

Jane Jin Kaisens subjektive investering tilfører værkerne en bemærkelsesværdig tilstedeværelse. Hendes baggrund som adopteret fra Sydkorea på tærsklen mellem kulturer og familier, væves subtilt sammen med migrationserfaringer og historiske begivenheder. Jane Jin Kaisen udfordrer menneskeskabte grænser og opererer fra grænsen. Hun samler historier, der har været spredte og ting, som har været sprængte. I videoværket ”Braiding and Mending” (2020) understreger kameraets langsomme meditative bevægelse en helende gestus, der skaber forbindelser. I Kaisens univers handler det om, hvordan vi genkender Den Anden og de geopolitiske grænser, vi sætter op.

For sine gribende fortællinger og indgående udforskning af fællesskaber berørt af krig og polarisering og unikke skildringer af historier og kulturarv tildeles Jane Jin Kaisen Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Jane Jin Kaisen (f.1980 Jeju, Sydkorea) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, University of California Los Angeles og Whitney Museum of American Art Independent Study Program. Hun er modtager af Mads Øvlisen Ph.D .stipendiat i kunstnerisk forskning og  repræsenterede Sydkorea ved den 58. Venedigbiennale i 2019. Hun har udstillet i en lang række større internationale sammenhænge.

 

Mere