Kollektivet Stengården er et af de syv boligprojekter, som er en del af Statens Kunstfond og Realdanias Boliglaboratorium. Foto: Morten Asbjørn Jensen.

Boliglab: Kan tomme lader og stalde svare på fremtidens boligudfordringer?

Rundt om i hele landet står mere end 60 millioner kvadratmeter stalde og boligarealer ubrugte hen. En gruppe kollektivister er flyttet ind i en af de mange nedlagte ejendomme for at undersøge, om svaret på fremtidens boligudfordringer ligger i de tomme bygninger.

D. 28. november 2023

Beboerne i kollektivet Stengården vil genopfinde den kollektive boform på danske gårde.

Oprindeligt lå kollektivet centralt på Nørrebro i København. Men behovet for en hverdag med mere plads til natur og samvær fik beboerne til at flytte deres fælles hjem ud af byen og ind i en nedlagt landbrugsejendom ved Slagslunde i Nordsjælland.

De er nu i gang med at renovere den gamle gård – og midt i arbejdet er kollektivet blevet en del af Statens Kunstfond og Realdanias Boliglaboratorium. Et projekt, der skal undersøge, hvordan fremtidens boligbyggerier kan give nye visionære svar på alt fra klimaudfordringer til nye familiemønstre og boformer.

 

Potentiale i stalde og lader

Hannibal Rasmussen, som er en af beboerne og medinitiativtager til Stengården, fortæller, at de ikke ønsker at bygge nyt, men at bruge de oprindelige kvadratmeter:

”For at kunne bo fem familier sammen som en moderne storfamilie på gården, renoverer vi staldlængerne som et enfamiliehus. Så undgår vi at etablere flere selvstændige boliger på gården.”

Og ifølge Lars Astrup, som er direktør i Arkitektforeningen og har fulgt projektet tæt, ligger der meget potentiale i at udnytte de eksisterende bygninger:

”Videncentret for Landbrug anslår, at der er mere end 60 millioner ubrugte kvadratmeter stalde og boligarealer i vores landzoner. Stengården er derfor et godt eksempel på, hvordan vi bedre udnytter gamle landbrugsejendomme til moderne og fællesskabsorienterede boliger,” siger han.

 

Boligeksperimentet

Syv boligprojekter er blevet udtaget til at eksperimentere med, hvordan vi skal bygge og bo i fremtidens Danmark. Projekterne er mangfoldige og byder på alt fra tagboliger på erhvervsbygninger til gårdkollektivet i Slagslunde. Fælles for dem alle er et fokus på bæredygtighed og fællesskab.

Som det første af de syv boligeksperimenter står Stengården færdig i 2024. Gården bliver et eksempel på, hvordan funktionstømte gårde kan blive til nye, bæredygtige og fællesskabsorienterede boliger med respekt for den oprindelige arkitektur.

fakta

Skitse af huse
Symbiosehusene, Urban Power.

fakta

Hvad er Boliglaboratorium?

Realdania og Statens Kunstfond gik i 2019 sammen om et Boliglaboratorium, der skal genstarte og gentænke det danske boligbyggeri og komme med nye bud på fremtidens boliger. Boliglaboratorium har udvalgt syv eksperimenterende boligprojekter, der skal realiseres inde for de kommende år.

Læs mere om BoligLab 

Læs mere om de syv projekter

 

Mere