Begrundelse

Portræt af legatmodtager
Foto: Spike Island

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2023

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Amitai Romm

Amitai Romm arbejder med forholdet mellem teknologiske systemer og biologiske miljøer samt med hvordan deres øgede sammenfiltring kan informere alternative opfattelser af verden og vores plads heri. Romm udforsker, hvordan naturen medieres af teknologi, og spekulerer i de hybride forhold, der kan dannes mellem planteliv, sensorer, dataindsamlingsprocesser og vores egne menneskekroppe. Det har han gjort gennem en udvidet skulpturel praksis, der ofte resulterer i en række samarbejder med andre fagligheder end den kunstneriske. Et andet karakteristika ved Romms praksis er en evne til at tænke hele sanseapparatet ind i det kunstneriske rum hvor dufte, vibrationer og ultraviolet lys er lige så naturlig en del af materialerne som tegningen og de mere fysiske materialer som for eksempel skovbund og makuleret data som var tilfældet i udstillingen ’Hum’. 

Romm lader sine værker skabe sanselige associationer hos publikum og bruger ofte flere virkemidler. Som eksempelvis udstillingen på Tranen, ’Hibernation’ (2017), hvor Romm ikke lod sig begrænse af udstillingsstedets vægge, men bredte sig til hele biblioteket, som med rød belysning af specifikke områder af bibliotekets samling og krydrede dufte søgte at omkode bibliotekets funktion og rum. 

Selvom Amitai Romms værker altid har et direkte link til den virkelighed vi lever i, er det alligevel med et sci-fi twist, der fungerer i spændingen mellem teknologi, natur og magi. Og som formår at udvide tænkningen over, hvordan vi forbruger og fortolker data og teknologi og noget ukendt ind imellem. På den måde kaster Romm et kritisk syn på systematiseringen af vores planet og tilskynder os til en øget opmærksomhed på vores indvirkning på den. For dette tildeles Amitai Romm det treårige arbejdslegat.

Om kunstneren

Amitai Romm (f.1985, Jerusalem, baseret i København, Danmark) studerede på Det Jyske Kunstakademi, Akademie der Bildenden Künste Wien og Det Kongelige Danske Kunstakademi. Soloudstillinger omfatter: Graft, VEDA, Firenze (2023), ’Hum’, Spike Island, Bristol (2022); ’Arc eye’, Bianca D´ Alessandro, København (2021); ’Macula Lutea’, VEDA, Firenze (2019) og ’Hibernation’, Tranen, Gentofte (2017). Han er repræsenteret på SMK. Romm er medstifter af Diakron, et studie for tværfaglig forskning og praksis, og Primer, en platform for kunstnerisk og organisatorisk udvikling.