Deltag i konkurrencen om at få et smykke med i Kunstfondens smykkesamling. Smykke af Camilla Prasch, foto: Iben Kaufmann

Vil du lave det næste smykke til statens kunstfonds smykkesamling?

Statens Kunstfond opfordrer for første gang alle talenter til at byde ind med deres bedste ideer til nye smykker. I konkurrencen udvælger en jury tre vindende smykker, som optages i Kunstfondens smykkesamling.

4. maj 2023

Med en ny konkurrence efterspørger Kunstfonden nyproducerede smykker, som skal optages direkte i Statens Kunstfonds smykkesamling – i alt tre vindende smykker.

”Danmark er fuld af kunstnerisk talent på tværs af alder, køn, baggrund og uddannelse. Derfor er vi i Kunstfonden nysgerrige efter at se, hvad der sker, når vi inviterer alle disse talenter til at byde ind med nye smykker til Kunstfondens samling”, fortæller udvalgslederne for Statens Kunstfonds to udvalg for Kunsthåndværk og Design, Anne Damgaard og Anni Nørskov Mørch. 

Smykkekonkurrencen er åben for alle, og det kræver ikke en særlig uddannelse eller baggrund inden for smykkekunst at deltage. Det er muligt at gå flere sammen om et bidrag til konkurrencen. Det åbner op for, at talenter med en god idé kan samarbejde med dygtige formgivere om at realisere et smykke. Som studerende kan du også deltage, så længe du er mindst 18 år. 

ET NYT BLIK PÅ DANMARKS TALENTER 

Med smykkekonkurrencen afprøver Kunstfonden et nyt format. Normalt er det Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design, som udvælger og indkøber allerede eksisterende smykker til smykkesamlingen. Men med konkurrencen får alle talenter for første gang mulighed for at komme med en idé, der bliver udvalgt, realiseret og indkøbt til smykkesamlingen. 

Smykkesamlingens smykker kan lånes gratis af alle, som har en aktiv rolle i en offentlig sammenhæng. Derfor ønsker Kunstfonden, at smykkesamlingen også repræsenterer en mere mangfoldig gruppe af talenter – og i fremtiden også får flere forskellige nye lånere. Det er håbet, at konkurrence kan være med til at åbne op for den bevægelse. 

STÆRK, TVÆRFAGLIG JURY 

Der er nedsat en tværfaglig jury til at vurdere ansøgningerne til smykkekonkurrencen. Juryen består af repræsentanter fra Statens Kunstfonds to udvalg for Kunsthåndværk og Design og af tre eksterne kunstneriske kapaciteter: Guldsmed Jannic Soriano, museumschef ved Rian designmuseum Love Jönsson og kunstnerisk leder for danskdansk og skuespiller Sandra Yi Sencindiver.

”Jeg håber på at se kvalitet, kreativitet og godt håndværk. For mig handler smykker om at skabe liv mellem ædelmetaller og sten samt nytænkende materialer og nyskabende ideer", siger Jannic Soriano

”Det bliver interessant at se hvilke forslag, der kommer fra det danske smykkemiljø, og jeg håber at se nye sider af det, som jeg måske ikke kender til. Som chef for et museum, der har en udlånsordning for smykker svarende til Statens Kunstfonds smykkesamling, bliver det ekstra spændende og lærerigt at deltage i juryen”, siger Love Jönsson.

”Jeg glæder mig til at se smykkedesigns fra en mangfoldig talentmasse, der viser deres bud på samtidige smykker til smykkesamlingen. Det er en smuk måde at dele og synliggøre dansk smykkekunst, at man kan låne smykker til officielle sammenhænge. Den ordning ser jeg også frem til at sprede budskabet om. Det er et nybrud og spændende tiltag fra Statens Kunstfond med denne smykkekonkurrence, som jeg ser som en nødvendig og demokratisk forandring”, siger Sandra Yi Sencindiver.

SÅDAN FOREGÅR KONKURRENCEN 

Der er ansøgningsfrist til konkurrencen tirsdag den 1. august kl. 14. 

Konkurrencen foregår i to runder. Først udvælger juryen seks finalister blandt alle de indsendte ansøgninger. De seks finalister modtager 20.000 kroner pr. bidrag til at udvikle en skitse af det færdige smykkedesign. Herefter mødes juryen igen og bedømmer de seks færdige skitser. 

Blandt disse udvælges tre vindere, som honoreres med 75.000 kroner pr. vindende bidrag, hvilket dækker honorar, produktion og køb af smykket til smykkesamlingen. Konkurrencen afsluttes, når de færdigproducerede, vindende smykker optages i Statens Kunstfonds smykkesamling.

Læs mere om konkurrencens kriterier, vigtige datoer og hvad ansøgningen skal indeholde

DIGITALT INFOMØDE DEN 16. MAJ MED MERE INFORMATION OM SMYKKEKONKURRENCEN 

Vil du høre mere om konkurrencen, og hvordan du ansøger, kan du deltage i et digitalt infomøde om smykkekonkurrencen tirsdag den 16. maj 2023 kl. 13.00. På infomødet kan du høre mere om konkurrencens kriterier, og hvordan du ansøger. Du får også mere viden om smykkesamlingen. 

Det er gratis at deltage i infomødet, men kræver tilmelding. Der udsendes link til deltagelse i infomødet dagen før. Tilmeld dig her
 

MANGLER DU MERE INFO? 

Har du spørgsmål til konkurrencen? Skriv en mail til KunsthaandvaerkogDesign@slks.dk

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53 

Fakta

Værk fra smykkesamling
Bådarmbåndet af Jytte Kløve er en del af smykkesamlingen, Foto: Katrine Worsøe

Fakta

OM SMYKKESAMLINGEN

Statens Kunstfonds smykkesamling består af flere end 300 smykker - snørklede ringe, farvestrålende halskæder og eksperimenterende brocher, som siden 1978 er blevet indkøbt til den stadig voksende smykkesamling. Og siden 2007 har det været muligt at låne smykkerne i samlingen gratis.

Alle, der har en aktiv rolle i en offentlig sammenhæng, kan ansøge om at låne smykkerne. Det kunne eksempelvis være til åbning af en udstilling eller deltagelse i en prisoverrækkelse. Smykkerne kan også lånes i forbindelse med teaterstykker og film- og tv-produktion.

Læs mere om smykkesamlingen

 

Mere