Pynt dig med lånte smykker
Elegante armbånd, klassiske ure og brocher med politiske budskaber. Udført i alt fra guld, diamanter, viskestykker og gummi. Det er blot nogle af de værker, som indgår i Kunstfondens smykkesamling, der er den eneste samling af sin art i verden. Smykkerne kan nemlig lånes af alle, da de små kunstværker er skabt til at blive vist frem på kroppen.
9. marts 2023
Over fire årtier har vi i Kunstfonden indkøbt flere end 300 smykker, som er lavet af de mest anerkendte danske smykkekunstnere. Smykkerne har været udstillet rundt om i landet, men som resten af værkerne i vores kunstsamling, besluttede vi i 2007, at smykkerne også skulle kunne lånes ud.
Smykkerne skal bruges
Da smykker som oftest er skabt til at blive båret og vist frem på kroppen, besluttede vi, at de udlånte smykker ikke bare skal betragtes, men også bruges. Derfor kan alle danskere, der skal deltage i en offentlig begivenhed, låne smykkerne fra smykkesamlingen.
Ifølge Anne Damgaard, der er udvalgsleder for Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design og ansvarlig for indkøb til smykkesamlingen, giver denne ordning helt unikke muligheder:
”Kunstfondens smykkesamling giver alle chancen for at bære et smykke med en hel særlig historie. På den måde er man ikke bare beskuer af kunsten, men man oplever den også på sin egen krop. Samtidig er man en slags ambassadør for dansk smykkekunst, der kan åbne for samtaler om det smykke, man har valgt at bære.”
Smykker med demokratiske værdier
Smykkesamlingen er den eneste af sin slags i verden. Tankegangen bag hænger godt sammen med klassiske danske demokratiske værdier om, at vi har tillid til hinanden. Samtidig værner vi om hele Kunstfondens eksistensgrundlag – nemlig at skabe lige adgang til kunst og kultur.
For at bære et smykke fra samlingen skal man som låner spille en aktiv rolle i en offentlig begivenhed. Det kan være en fernisering, en koncert, et ph.d.-forsvar, et bal hos dronningen eller et statsbesøg. Det kunne også være en kostumier eller scenograf, der skal til at lave en musikvideo eller et tv-drama, som de kan låne smykkerne til.
Siden smykkeordningens opstart er smykkerne blevet udlånt flere end 300 gange. De mest flittige lånere er blandt andet kunstnere, kulturpersonligheder, offentligt ansatte og politikere. Det mest populære smykke er halsmykket ’Olivengren’ af kunstneren Irene Griegst. Smykket er fra 2006 og er lavet af 18 og 24 karat guld.
Oplev smykkerne
Siden 2019 har smykkesamlingen hørt til på Museum Kolding. I museets permanente udstilling i Søstrehuset i Christiansfeld kan besøgende for første gang opleve næsten alle smykkerne samlet under samme tag. Udstillingen, der rummer noget af det bedste danske smykkekunst fra flere årtier, er et indblik i smykkekunstens udvikling i Danmark.
Udstillingen har fået navnet ’Vores Smykker’ – netop fordi alle har mulighed for at låne smykkerne.
I takt med at smykkerne bliver ”sendt ud på arbejde” både til vidt forskellige begivenheder herhjemme, i udlandet eller på udstillinger rundt om i verden, og at der kommer nyindkøbte smykker til, vil udstillingen løbende ændre karakter.
Læs mere om smykkesamlingen og find link til Museum Kolding