Lektor og ph.d. Else Skjold modtager den nye KH-pris. Prisens navn refererer til Poul Henningsens kronik 'Kritikkens Hensigt' fra 1923. Foto: Lisbet Holten

Ny pris anerkender designforsker Else Skjolds mod til at skabe debat

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design overrakte fredag den 17. november 2023 den helt nye KH-Pris til Else Skjold, lektor og ph.d. ved Det Kongelige Akademi. Modtageren af prisen anerkendes for på eget initiativ at have fremmet den faglige dialog og kvalificeret debatten om kunsthåndværk og design.

18. november 2023

Kritikkens hensigt er prisværdig

KH-Prisen er den første af sin slags, som Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design uddeler. Prisens navn er en reference og kærlig hilsen til Poul Henningsens kronik fra 1923 med titlen ’Kritikkens Hensigt’. Og netop den konstruktive kritik er helt central for prisen, der fredag aften blev givet til Else Skjold ved udvalgets Symposium ’Sans for materialer’ på Bornholm.

”Med stor gennemslagskraft har Else Skjold løftet designkritikken ind i samfundsdebatten og sat en dagsorden ved veloplagt at formidle, at bæredygtighed kræver kvalitetsbevidsthed. Hendes forskningsunderbyggede opråb lyder, at samfundet, modebranchen og den enkelte handler bæredygtigt ved at træne kvalitetssansen og dyrke glæden ved veldesignet tøj af god pasform, gode materialer og ansvarlig produktion. Som forsker insisterer Else Skjold på mere data om miljøbelastning og overforbrug. Og hun har i sin formidling rakt ud på tværs af fagligheder, brancheskel og målgrupper for at motivere til handling og kritisk tænkning”, forklarer udvalgsleder Anni Nørskov Mørch.

Prismodtageren Else Skjold er lektor og ph.d. ved Det Kongelige Akademi og leder af forskningscenter for bæredygtig beklædning og tekstil.

”Jeg takker med stor ydmyghed for denne anerkendelse af min stemme i den offentlige debat, hvor jeg gennem en årrække har bestræbt mig på at være ambassadør for netop udvalgets område. At prisen oveni købet er opkaldt efter Poul Henningsens kronik i Politiken om Kritikkens Hensigt fra 1923 har ikke just dæmpet denne følelse af ærefrygt. For jeg er hverken kunsthåndværker eller designer. Mit lod blev at væve med ord. Derfor føles denne anerkendelse så meget større. Tak for det”, siger Else Skjold.

En specialdesignet pris

Udover at hædre en person for sit kritiske engagement er KH-Prisen også et initiativ, der honorerer en dansk kunsthåndværker og designer, som hvert år får til opgave at udforme prisen. I udformningen af den fysiske pris lægger udvalget vægt på, at det gøres med øje for prismodtageren og med bevidsthed om materialer og bæredygtighed. Dette års pris er udarbejdet af designduoen AkikoKen Made.

”Akiko Kuwahata og Ken Winther formår at kombinere en traditionsrig håndværkstilgang med en relevans for nutiden. De udfordrer designfaget på smukkeste vis – altid med en særlig følsomhed over for den opgave, de går til. De gør hverdagen til et usædvanligt smukt sted, uden at det praktiske bliver glemt. Og sammen med prismodtageren Else Skjold viser AkikoKen Made bredden af vores kæmpestore og svært definerede felt,” konkluderer Anni Nørskov Mørch.

Mangler du mere info?

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53

fakta

fakta

Om KH-Prisen

  • Formålet med KH-Prisen er at styrke en faglig dialog og kritisk debat – og skabe øget bevidsthed om, hvad kunsthåndværk og design kan.
  • Prisen skal give anerkendelse ved at fejre en professionel, der har fremmet den faglige dialog og kvalificeret debatten om kunsthåndværk og design. Med prisen følger en pengegave på kr. 50.000.
  • Prisen skal ligeledes honorere en dansk kunsthåndværker og designer, som udarbejder den fysiske pris som uddeles. Med opgaven følger et honorar på kr. 50.000.
  • Med KH-Prisen ønsker Projektstøtteudvalget, at den skal tjene som motivation til, at prismodtageren fortsætter sit kritiske engagement og ikke mindst inspirerer andre til at stemme i.

 

Mere