Inuuteq Storchs udstilling ’Rise of the Sunken Sun’ åbner i dag i Den Danske Pavillon. Foto: Ugo Carmeni.

Nu åbner Venedig Biennalen 2024

En visuel præsentation af grønlandske liv og historier er i år omdrejningspunktet for Den Danske Pavillon på Venedig Biennalen.

17. april 2024

Når Venedig Biennalen åbner for den 60. internationale kunstudstilling, er det med den grønlandske billedkunstner Inuuteq Storch som repræsentant for Danmark. Det er første gang, at en kunstner fra Grønland skal præsentere en soloudstilling i Den Danske Pavillon.

Inuuteq Storch er udpeget som Danmarks repræsentant af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst, som også har udpeget Louise Wolthers, forskningsleder og kurator ved Hasselbladstiftelsen i Göteborg, til at kuratere udstillingen.

Grønland gennem en grønlandsk linse

’Rise of the Sunken Sun’ er titlen på Inuuteq Storchs udstilling i Den Danske Pavillon, der præsenterer et omfattende udvalg af fotografiske værker. I udstillingen vises både historiske og nutidige fotografier, som tilføjes nye betydningslag, idet de vises ved siden af hinanden. Hvert enkelt billede fortæller på egen vis en historie om grønlandsk liv og identitet.

Fotografierne inkluderer Storchs intime og poetiske værker af livet i hans hjemby Sisimiut; billeder fra hans families fotoarkiver og en digitaliseret samling af historiske fotografier – taget af John Møller, den første professionelle grønlandske fotograf. En helt ny serie, der aldrig tidligere er udstillet, viser livet i det allernordligste Grønland, hvor beboere i Qaanaaq (tidligere Thule) prøver at opretholde jagt- og fiskeritraditioner i en tid, hvor natur og klima forandrer sig.

Fotografierne suppleres med musikalske kompositioner og lydlandskaber såvel som et skulpturelt element, der symboliserer den arktiske sol over det hvide islandskab med tydelig henvisning til det grønlandske flag, traditionel inuittro og udstillingens titel.

Om ’Rise of the Sunken Sun’ siger Inuuteq Storch:

”Grønland og dets indbyggere er i vid udstrækning blevet fotograferet siden midten af ​​1800-tallet. Størstedelen af ​​disse fotografier er dog taget af besøgende i Grønland og er ofte en form for dokumentation eller registrering af landet, dets folk og dets kultur. Derfor har mennesker over hele verden udviklet en fast og meget begrænset opfattelse af Grønland, som er formet af de ikke-grønlandske blikke, der afspejles i disse fotografier.

Med min kunstneriske praksis, udstillingen og mine værker vil jeg gerne være med til at ændre den fremherskende opfattelse af mit land. Udstillingen er en invitation – en mulighed for at udforske Grønland gennem min linse. Jeg inviterer offentligheden ind og byder dem velkommen til at besøge mit hjem og opleve den nuancerede fortælling om Grønland, jeg ønsker at formidle gennem min kunst.”

Læs mere om den danske pavillon

Frem til 24. november kan publikum opleve udstillingen i Den Danske Pavillon på Venedig Biennalen, som sidste gang tiltrak op mod 800.000 besøgende. Efterfølgende rejser udstillingen videre og vil kunne opleves i et tilpasset format på Fotografisk Center i København og på Hasselbladstiftelsen i Göteborg.

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst er kommissær for den danske pavillon og har udpeget Inuuteq Storch til at repræsentere Danmark. Udstillingen er finansieret af Statens Kunstfond og har modtaget yderligere støtte fra Kvadrat, Ny Carlsbergfondet, Eqqumiitsuliornermut Aningaasaateqarfik (Grønlands Kunstfond) og Slots- og Kulturstyrelsen.

Om Inuuteq Storch

Inuuteq Storch (1989) er født og opvokset i Sisimiut, hvor han også bor og arbejder. Han er uddannet fra Fotoskolen Fatamorgana i København (2011) og International Center of Photography i New York (2016).

Inuuteq Storchs praksis er rodfæstet i fotografiet, men inkluderer også film, som i nogle tilfælde ledsages af Storchs egne kompositioner og lydbilleder. Han har tidligere haft soloudstillinger i Aarhus, Reykjavik, Nuuk, Tasiilaq, Raasepori og Umeå. Derudover har han tidligere vist værker i bl.a. New Zealand, Canada, USA, Polen og Italien.

En væsentlig del af Inuuteq Storchs arbejde omfatter desuden fotobøger, og han står således bag fotobøgerne Porcelain Souls (Konnotation, 2018), Flesh (Disko Bay, 2019), Mirrored - Portraits of Good Hope, (Roulette Russe, 2021), Keepers of the Ocean (Disko Bay, 2022) og Necromancer (Marrow Press 2024).

Mangler du mere info?

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53

Fakta

Indgangspartiet til den danske pavillon. Foto: Ugo Carmeni.

Fakta

Om Venedig Biennalen

Venedig Biennalen er den ældste og mest prestigefyldte biennale for samtidskunst og afholdes i år for 60. gang.

Kunstbiennalen finder sted hvert andet år og består af en hovedudstilling, som kurateres af en international stjernekurator, og en række udstillinger i nationale pavilloner, som de enkelte lande står for.

Danmark har deltaget på kunstbiennalen i Venedig siden dens begyndelse i 1895.

Læs mere om Biennalen

 

Mere