”Jeg ønsker at være med til at give flere mennesker mulighed for at opleve kunst og åbne for oplevelserne. Og jeg tror på, at jo højere kvaliteten af kunst er, jo stærkere er det, og jo flere mennesker vil det ramme,” siger Pryds Helle. Foto: Les Kaner.

Kunsten er hjerner og hjerters sang

Merete Pryds Helle er prisbelønnet forfatter og flittig debattør, og så er hun ny bestyrelsesleder i Statens Kunstfond. Vi har talt med hende om fondens rolle i samfundet, valgsprog og om at skulle stå i front.

13. februar 2024

Navnet Merete Pryds Helle kan du have stødt på mange steder. Det kunne være på de mest prominente pladser i boghandlen med værkerne Folkets Skønhed og Vi kunne alt. Det kan være i et af de mange debatindlæg fra hendes hånd. I en måneds tid har det også været dét navn, som har stået på bestyrelseslederposten i Statens Kunstfond.

Når Merete Pryds Helle udtaler sig, sker det ofte gennem anekdoter og metaforer. Adspurgt, hvad Kunstfondens rolle i samfundet er, lyder svaret:

”Jeg er ikke opdraget med kunst. Men jeg kan huske tilbage, da jeg var omkring syv år, og vi skulle i Det Kongelige Teater for første gang. Min far havde fået billetter til Tryllefløjten gennem sit arbejde. Min mor syede nyt tøj til min søster og mig, og hele oplevelsen var omgærdet af en fornemmelse af, at der var noget helt fantastisk i vente.”

Anekdoten skal understrege, at kunst og kultur er en oplevelse, som beriger. Samtidig er historien en afstandstagen fra en opfattelse, hun så ofte har mødt. Nemlig en forestilling om, at de mennesker, der ikke bruger kulturen, heller ikke kan mærke dens værdi.  

”For mig er den opfattelse helt forkert. Det er nærmere tværtimod,” siger den 58-årige forfatter.

Derfor ser Merete Pryds Helle det som en af Kunstfondens kerneopgaver at bringe kunstneriske oplevelser ud til alle borgere i landet – og gerne kunstneriske formater, som man endnu ikke har mødt.

”Jeg ønsker at være med til at give flere mennesker mulighed for at opleve kunst og åbne for oplevelserne. Og jeg tror på, at jo højere kvaliteten af kunst er, jo stærkere er det, og jo flere mennesker vil det ramme.”

En leder med et valgsprog

Interviewet til denne artikel foregår blot få dage efter, at Frederik X tiltrådte som konge. Det gjorde han med ordene: ”Forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark.” Intervieweren har af samme grund valgsprog på hjernen og kan ikke dy sig for at spørge den nytiltrådte leder, om hun også har et valgsprog. Svaret kræver lidt eftertanke.

”Jeg kan rigtig godt lide kongens valgsprog. At vi alle skal være forbundet, men han tager ansvaret. Det er et ledervalgsprog, og det er også sådan, jeg ser mig selv i spidsen for Statens Kunstfond. Jeg er forbundet med min bestyrelse, men jeg fungerer som talerør, og det er mig, der står i front og tager ansvaret,” siger hun.

Og efter lidt tid kommer det. Hendes eget valgsprog.

”Kunsten er hjerner og hjerters sang,” lyder det.

Kunst kræver tid 

Før Merete Pryds Helles litterære gennembrud i 2000 med romanen Fiske i livets flod gik hun på Forfatterskolen, har læst litteraturvidenskab, lavet computerspil, været teatertekniker og undervist i dansk på universitetet i Firenze. Hun ved, at kunst af høj kvalitet kræver tid. Derfor er en af Kunstfondens vigtige opgaver også at sørge for, at kunstnere har tid til at skabe.

”Jeg har et ben i kunsten, og jeg har et ben hos folket. Og jeg vil som leder have de to ben til at gå sammen. Så når jeg ønsker, at flest mulige skal opleve kunst af høj kvalitet, så ønsker jeg også samtidig at give kunstnere midler og mulighed for at arbejde. Der skal tid til, hvis det skal blive godt. Tid, som støtten kan give.”

Merete Pryds Helle tiltrådte stillingen 1. januar 2024 og udover at være fondens nye bestyrelsesleder, står hun også i spidsen for Legatudvalget for Litteratur.

Fakta

Foto: Trine Søndergaard.

Fakta

Blå bog

Merete Pryds Helle er født i 1965 i Charlottenlund. Hun er uddannet forfatter, har læst nærorientalsk arkæologi og har en bachelorgrad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. Hun debuterede i 1990 med novellesamlingen Imod en anden ro, som hun skrev mens hun gik på Forfatterskolen. Hendes gennembrud kom i 2000 med romanen Fiske i livets flod. Hun har modtaget Beatrice-Prisen (2009). I 2016 fik hun Politikens Litteraturpris og de Gyldne Laurbær for Folkets Skønhed. Hun har også skrevet novellesamlinger, sms-romaner, børnebøger og krimier, sidstnævnte under pseudonymet Liv Mørk. Hun bor i Tisvilde i Nordsjælland med sin mand.

 

Mere