De nye gavlmalerier er et resultat af, at Jobcenter København ansøgte Kunstfonden med håb om at få hjælp til at gøre stemningen omkring stedet mere levende Foto: Torben Petersen

Kunst på jobcenteret

Hver dag besøger 2600 mennesker Jobcenter København. En vigtig del af at komme i job er at føle sig imødekommet. Det bidrog jobcentrets store, monotone bygninger ikke ligefrem til, men det skal ny kunst ændre på.

26. august 2022

Jobcenter København har dagligt 2600 besøgende. Her kommer alt fra unge, der skal finde deres rette hylde, til mennesker, der har mistet deres arbejde i en sen alder. Jobcenteret på Gammel Køge Landevej i Valby er forholdsvist nyt og er en sammenlægning af størstedelen af Københavns jobcentre, som nu er forenet på samme adresse. Vigtigt var det ved sammenlægningen, at det nye hus skulle være mere imødekommende og helhedsorienteret.

Et skridt i den retning er rammerne omkring jobcentret. For det første man som jobsøgende mødte var store, røde murstensbygninger, der med deres 33.000 m2 kunne synes overvældende og lukkede. Men sådan er det ikke længere. For ude på den tilhørende plads blander bænke, planter, cykel- og bilparkering sig med tre nye, store gavlværker ved navn ’Horisont’. Bag værkerne står kunstner Jakob Kolding.

nye stemninger

Gavlmalerierne er et resultat af, at Jobcenter København, tilbage i 2019, ansøgte Kunstfonden med håb om at få hjælp til at gøre stemningen omkring stedet mere levende og inspirerende. Men hvorfor er det overhovedet en prioritet?

Det er det, fordi mange af de københavnere, der besøger Jobcenter København, befinder sig i en position, der kan være forbundet med en oplevelse af stigmatisering og at være socialt udsatte, forklarer projektlederen på den nye kunst, Anne Hedegaard Wrang Rasmussen.

”De mennesker, der kommer her, er ledige eller sygemeldte, og mange oplever at stå i en svær situation. Så vi vil selvfølgelig gerne gøre vores bedste for, at alle føler sig velkomne, og her har indtrykket af bygningerne klart en betydning. Jeg synes virkelig, at Jakob Koldings værk har åbnet op og gjort det til et mere imødekommende sted.”

Jobcenter København har dagligt 2600 besøgende. Det nye hus skal være imødekommende og helhedsorienteret, hvilket den nye kunst skal bidrage til. Foto: Torben Petersen.

Plads

Værket ’Horisont’ består af tre billeder, der hænger på hver sin gavl. Værket er tydeligvis skabt til stedet, for kigger man nærmere, genkender man farver og mursten fra bygningerne i selve billederne. Sætter man de tre billeder ved siden af hinanden, vil man se, at de hænger sammen og danner ét fælles billede. Tilsammen skaber de et samlet rum, hvor forskellige figurer udfolder sig sammen.

Og netop det at skabe et samlet og åbent rum var også et af budskaberne, da kunster Jakob Kolding talte ved indvielsen af værkerne en eftermiddag i begyndelsen af maj.

”Med billederne som baggrund bliver alle, der bruger pladsen, en del af billedernes verden. Derfor er en vigtig pointe for mig, at figurerne, der bruger rummet, også fremstår åbne. Åbne former, der ikke defineres af de ydre tegn, som mennesker ofte inddeler hinanden efter, som for eksempel køn, hudfarve, alder eller seksualitet. I stedet defineres hver person af, hvad de indeholder, og ting vi har tilfælles," sagde han og fortsatte:

"Tanken om at skabe en plads med mere plads er for mig også en vigtig pointe i forhold til bygningens funktion som jobcenter. At dette sted er for os alle, som er en del af et fælles samfund. Et samfund, der har plads. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg oplever, at der i politisk sammenhæng mangler plads, mangler den insisteren på et samfund med plads til alle. Faktisk oplever jeg ofte det modsatte."

Det er vigtigt, at borgerne føler sig taget godt imod, men også hos medarbejderne har kunsten haft en positiv effekt.

”Mine kollegaer siger, ’Hvor er det bare fedt, der sker noget andet’. Folk har glædet sig til et andet udtryk,” siger Anne Hedegaard Wrang Rasmussen.

Samarbejde

Jobcenter København har realiseret kunsten gennem Kunstfondens mulighed for samarbejde. Det er en pulje, hvor Kunstfonden yder tilskud til institutioner, der udvikler og producerer større kunstprojekter til det offentlige rum. Derudover indebærer samarbejdet også rådgivning. Og netop rådgivningen fremhæver Anne Hedegaard Wrang Rasmussen.

”Jeg ved ikke så meget om kunst eller kunstneriske processer. Der har været en god løbende dialog om, hvem der gør hvad, og hvordan man plejer at gribe kunstprojekter an. Jeg har en oplevelse af, at det faktisk har været ret nemt, men det er nok også fordi, jeg har kunnet ringe eller skrive når som helst, hvilket har givet mig en følelse af at være blevet taget i hånden.”

Vil I også samarbejde om et nyt kunstprojekt? Læs mere om puljen  

Fakta

Høj bygning med gavlmaleri fra bund til top
Jobcenter København har realiseret kunsten gennem Kunstfondens mulighed for samarbejde. Foto: Torben Petersen.

Fakta

Samarbejd med Kunstfonden

  • Kunstfonden yder tilskud til institutioner, der, i samarbejde med Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst, udvikler og producerer større kunstprojekter til det offentlige rum. Samarbejdet indebærer rådgivning.
  • Vi indgår blandt andet samarbejder om kunst i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter eller steder, hvor samtidskunst kan bidrage til nye perspektiver, øget kvalitet i de fysiske rammer, tværfaglige udviklingsprocesser, sammenhængskraft, sociale fællesskaber eller noget helt andet.
  • Kommuner, regioner, foreninger og institutioner i staten, der henvender sig til offentligheden eller har offentlig adgang, kan søge puljen.
  • Næste frist for ansøgning er den 13. oktober. Læs mere og ansøg

 

Mere