Den grønlandske fotograf Inuuteq Storch tager billeder af hverdagslivet i Grønland. Foto: Inuuteq Storch.

Inuuteq Storch vil tage Grønlands historie tilbage

Grønlands historie er i årtier blevet fortalt gennem billeder, taget af folk udefra. Det vil kunstner og fotograf Inuuteq Storch lave om på.  Siden barndommen har han dokumenteret Grønland og grønlændernes liv. Vi har talt med ham om, hvad der driver og inspirerer ham i hans kunstneriske virke.

3. juli 2023

Fotografiet har altid været en del af Inuuteq Storchs liv. Både hans bedsteforældre og forældre tog billeder af hverdagslivet hjemme i Sisimiut. Alligevel var det først, da en ven overtalte ham til at købe et aflagt kamera, at han selv begyndte at tage billeder.

”Sammen med mine venner tog jeg billeder af hverdagssituationer. Nogle gange kunne jeg dokumentere en hel dag, fordi jeg tog så mange billeder. Det var en leg for mig”.

I den periode gik det op for Inuuteq, hvor vigtig en betydning billeder har for et samfunds fortælling. Ligesom han erkendte, at Grønlands historie hidtil kun har været fortalt gennem billeder, taget af mennesker udefra og ikke af grønlænderne selv.

”Billeder har en enorm betydning for et samfunds fortælling og selvforståelse. Men det gik op for mig, at vi i Grønland ikke ejer vores egne fotografier. Dét vil jeg godt være med til at ændre”.

 

Fra Grønland til New York – og tilbage igen

Selvom Inuuteq både har uddannet sig fra fotoskolen Fatamorgana i Danmark og senere på International Center of Photography i New York, så har Grønland hele tiden været udgangspunktet for hans kunst.

”Selvom New York er en crazy by med mange spændende mennesker, så var det stadig billeder fra Grønland, som blev ved med at dukke op i mit hoved”.

De billeder, der fyldte hos Inuuteq, tog form fra et savn til hjemlandet – og især den grønlandske natur. 

”I New York begyndte min krop at savne naturen. Det gik op for mig, hvor stor betydning mit ophav har for mig”.

Den erkendelse blev drivkraften for Inuuteqs kunstneriske fokus.

”Det fik mig til at tænke over, hvem vi er, og hvordan vi er anderledes fra andre nationer. Men også over, hvor lidt vi egentlig kender til vores egen historie. Det gav mig lyst til at skabe en bedre forståelse af, hvem vi er som folk og samfund”.

Fotografen Inuuteq Storch dokumenterer hverdagslivet i hjemlandet Grønland. Foto: Inuuteq Storch

Hverdagens kraft

Inuuteq undersøger og portrætterer især det grønlandske samfund gennem billeder af sin egen hverdag.

”Vores hverdag fortæller, hvem vi er – og hvorfor vi er, som vi er. Hverdagen er jo vores identitet”.

Ved at dokumentere dagligdagen for grønlændere håber Inuuteq at skabe en bedre forståelse for deres egen historie.

”Ved at genfortælle vores egen historie, kan vi skabe en stærkere følelse af identitet og selvværd. Den historie håber jeg at kunne være med til at skrive”.

 

Ungdommens håb

Som den første kunstner fra Grønland er Inuuteq udpeget til at repræsentere Danmark ved Venedig Biannalen i 2024. Biannalen er en af verdens mest prestigefulde kunstudstillinger.

”Jeg tænkte, at det var for stort til at være sandt. Det er et kæmpe ansvar. Både fordi jeg er den første fotograf, men også den første grønlandske kunstner til at udstille i Den Danske Pavillon i Venedig”.

Med sin deltagelse håber Inuuteq at få sat fokus på grønlandsk kunst.

”Der er så mange dygtige kunstnere hjemme i Grønland. Jeg håber, at min udstilling kan give grønlandsk kunst mere opmærksomhed på den globale scene.”

Inuuteq kan fortsat ikke løfte sløret for udstillingens indhold – kun at der både bliver plads til nyskabelse og nytænkning af eksisterende materiale.

Udstillingen i Den Danske Pavillon kan opleves fra den 20. april til den 24. november 2024.

Fakta

Mand
Inuuteq Storch. Foto: Kuutak K. Olsen.

Fakta

Om Statens Kunstfond og Venedig Biennalen

Venedig Biennalen blev afholdt for første gang i 1895 og blev med det samme en af de vigtigste kunstudstillinger i verden. Biennalen er kendt for at foregribe nye tendenser inden for billedkunsten og på samme tid præsentere ældre værker og kunstnere i et fornyet perspektiv.

Biennalen nyder stor international bevågenhed og havde i 2022 mere end 800.000 besøgende.

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst er kommissær for Den Danske Pavillon på Venedig Biennalen. Udvalget har dermed ansvar for at udpege den kunstner, som skal repræsentere Danmark og for at finansiere udstillingen i pavillonen.

 

Om Inuuteq

Inuuteq Storch (1989) er født og opvokset i Sisimiut, hvor han bor og arbejder. Han er uddannet fra Fotoskolen Fatamorgana i København (2011) og International Center of Photography i New York (2016).

Inuuteq Storch har tidligere haft soloudstillinger i København, Aarhus, Reykjavik, Nuuk, Tasiilaq, Raasepori og Umeå. Han er desuden aktuel med værker på Sharjah Biennalen og har tidligere vist værker i bl.a. New Zealand, Canada, USA, Polen og Italien.

 

Mere