Lån af kunst

Kunst i offentlige rum

Hvert år indkøber Statens Kunstfond værker af de bedste danske samtidskunstnere og kunsthåndværkere for at låne værkerne ud til blandt andre hospitaler og gymnasier. I samlingen finder du alt fra eksperimenterende grafik og fotografiske fortællinger til farvestålende malerier, finurlige skulpturer og værker, man kan gå på, drikke af og varme sig under.

Se indkøbte værker på:

Vores.kunst.dk

Send ansøgning

I Kunstfonden køber vi hvert år værker af landets bedste billedkunstnere, kunsthåndværkere og designere. Det gør vi dels for at støtte kunstnerne og dels for at give borgere i hele landet mulighed for at møde kunst af høj kvalitet.

Borgere skal møde kunsten i deres hverdag

For at komme så mange som muligt til gode, bliver de kunstværker, der indkøbes af Kunstfonden, udlånt til steder, hvor mange mennesker færdes. For eksempel i skoler, på hospitaler og i andre offentlige bygninger og institutioner.

Formålet med ordningen er at vække interesse for samtidens kunst hos et bredt udsnit af befolkningen og at give mennesker mulighed for at møde kunst, dér hvor de færdes i deres dagligdag.

Hvem kan låne?

Alle statslige, regionale, kommunale eller andre institutioner, der er tilgængelige for offentligheden, undtagen museer, kan ansøge om at låne kunstværker fra Statens Kunstfond.

De indkøbte kunstværker

Når Statens Kunstfond indkøber kunstværker, så har vi fokus på, at værket har høj kunstnerisk kvalitet. Samtidig sikrer vi, at vi køber bredt ind, og at alle værktyper og udtryk bliver tilgodeset. I gennemsnit køber vi årligt cirka 200 nye værker, som herefter fordeles blandt de institutioner, som har ansøgt Statens Kunstfond.

Jeres rolle som låner

Det er jeres opgave som modtagerinstitution at skabe rammen for mødet mellem samtidskunsten og brugerne. I Kunstfonden lægger vi derfor vægt på, at lån af kunstværker ikke kun er en udsmykning, men også en formidlingsopgave, som institutionen forventes at engagere sig i. Derudover forventer vi, at institutionen kan tage et praktisk og sikkerhedsmæssigt ansvar for kunstværkerne.

Hvem indkøber?

Det er Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst og Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design, der køber værkerne på udstillinger eller direkte hos kunstnerne.

Mere