Hæder til danske kunstnere
Med den livslange hædersydelse hylder vi kunstnere, som har markeret sig afgørende med deres kunstneriske virke. De har skabt værker af en helt særlig standard, hvis betydning kan spores i vores fælles kunst og kulturliv. Både nu og fremover.
Hædersydelserne tildeles af Kunstfondens repræsentantskab efter indstilling fra legatudvalgene fra litteratur, billedkunst, scenekunst, musik, arkitektur, film og kunsthåndværk og design. Antallet af hædersydelser er fastlagt på finansloven. Der er i alt 275 modtagere af hædersydelsen.
Nye modtagere i 2021
I 2021 er 14 nye kunstnere udvalgt til at modtage hædersydelsen. Se årets hædersmodtagere og læs begrundelserne:

Christian Cold / Arkitektur
Christian Cold indstilles til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sin vedholdende insisteren efter det højeste arkitektoniske niveau.

Signe Cold / Arkitektur
Signe Cold indstilles til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sin vedholdende insisteren efter det højeste arkitektoniske niveau.

Torben Schønherr / Arkitektur
Torben Schønherr har gennem sit lange virke i regi af sin tegnestue, udstillinger samt forskellige råd og udvalg bidraget signifikant til at udvikle og højne forståelsen af landskabets betydning for den måde vi indretter byer, pladser, haver og kirkegårde på.

Kjeld Kjeldsen / Arkitektur
Kjeld Kjeldsen er uddannet arkitekt fra Arkitektskolen Aarhus i begyndelsen af 70erne og har parallelt med sin arkitektkarriere været engageret i adskillelige arkæologiske projekter.

Hanne Nielsen og Birgit Johnsen / Billedkunst
Hanne og Birgit har arbejdet sammen som kunstnerduo siden 1993, hvor videomediet har haft en central placering i deres produktion.

Jakob Jakobsen / Billedkunst
Jakob Jakobsen har igennem sin årelange praksis formået at stille sig uden for samfundets normer og responderer herpå via en lang række banebrydende, socialt engagerede projekter, der med indsigt og kritisk refleksion har udvidet rammerne for kunstnerisk produktion.

May el-Toukhy / Film
Vi har valgt at indstille hædersydelsen til en instruktør, der trods sin unge alder har indskrevet sig stærkt og personligt i den danske filmarv. May el-Toukhy har med sit arbejde med både spillefilm og tv-serier udvist det sjældne talent både at mestre dramaet, komedien og tragedien.

Peter Jensen / Kunsthåndværk og design
Peter Jensen har sin helt egen meget personlige stemme i internationalt mode design. Han har dybe rødder i den jyske muld, en lang og grundig uddannelse bag sig i både håndarbejde, skrædderi og design i Danmark.

Steffen Dam / Kunsthåndværk og design
Steffen Dams kunstneriske og næsten naturvidenskabelige glasblokke og cylindre med fritsvævende to- og tredimensionelle cellelignende former, blomsterarter, gopler og trådlignende tentakler, tænder ens fantasi og henfører én til en verden, hvor man ikke helt ved, om det man ser er drøm eller virkelighed.

Lone Hørslev / Litteratur
Lone Hørslev debuterede i 2001 med digtsamlingen ”Tak”, der med rette fik en flot modtagelse, og selv om Hørslev i den grad stadig er digter, har hendes forfatterskab spredt sig til mange genrer og lader på ingen måde til at være faldet til ro eller ind i nogen form for gænge.

Nicolaj Stochholm / Litteratur
I sin anmeldelse af Nicolaj Stochholms seneste digtsamling bemærker kritikeren Christian Stokbro at romertallene i titlen – ”De III aldre” – nok er valgt for at markerer en adskillelse mellem de tre, både afsnittene i bogen, og de tre livsfaser, der ikke ville være fremhævet ved hverken ordet eller tallet tre. Stokbro fortsætter, at de tre streger i romertallet kan læses sådan, at de skal fjerne ideen om ”dannelsesmæssig harmoni” og ”introducerer en grundlæggende disharmoni [...]”.

Bent Sørensen / Musik
Bent Sørensens værker indtager en særstatus både i hans samtid, men også set i et historisk perspektiv.

Nikolaj Cederholm / Scenekunst
Nikolaj Cederholm har gennem sit virke været en stærk stemme, der unægteligt har sat sig spor i det danske scenekunstlandskab. Både som dramatiker, skuespiller, teaterchef og teaterinstruktør.
Fakta

Fakta
Om hædersydelser
- I alt 275 kunstnere modtager Statens Kunstfonds hædersydelse.
- De fordeler sig mellem de enkelte kunstarter: Billedkunst, litteratur, scenekunst, film, musik, arkitektur samt kunsthåndværk og design.
- Prisen tildeles skabende kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstnere.
- Der kan tildeles en ydelse, når den er blevet ”ledig” på grund af dødsfald blandt modtagerne.
- I 2021 modtager i alt 14 nye kunstnere hædersydelsen.
- Hædersydelsen er livsvarig.
- Ydelsernes størrelse bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt.
- Kunstnere, der har en gennemsnitlig skattepligtig indkomst på ca. 419.000 kr./år eller derover, modtager ingen ydelse.
- Den maksimale ydelse udgør ca. 169.000 kr./år før skat.