Hæder til danske kunstnere
Med den livslange hædersydelse hylder vi kunstnere, som har markeret sig afgørende med deres kunstneriske virke. De har skabt værker af en helt særlig standard, hvis betydning kan spores i vores fælles kunst og kulturliv. Både nu og fremover.
Hædersydelserne tildeles af Kunstfondens repræsentantskab efter indstilling fra legatudvalgene fra litteratur, billedkunst, scenekunst, musik, arkitektur, film og kunsthåndværk og design. Antallet af hædersydelser er fastlagt på finansloven. Der er i alt 275 modtagere af hædersydelsen.
Nye modtagere i 2022
I 2022 er 15 nye kunstnere udvalgt til at modtage hædersydelsen. Se årets hædersmodtagere og læs begrundelserne:

Anne-Marie Mai / Litteratur
Anne-Marie Mai indstilles til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sin store, eksperimenterende og fortsatte almenkulturelle indsats for at udvide forståelsen og påskønnelsen af dansk litteratur.

Harald Voetmann Christiansen / Litteratur
Harald Voetmann Christiansen indstilles til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sit utrættelige og originale arbejde med litteraturen i talrige afskygninger.

Iben Mondrup / Litteratur
Iben Mondrup skriver blændende og raffineret om både mørke og lys, forbudte følelser, fortielser, skyld, svigt og overgreb. For disse mesterlige, nænsomme, stemningsfulde og flot komponerede fortællinger tildeles hun Statens Kunstfonds hædersydelse.

Peter Øvig Knudsen / Litteratur
Peter Øvig Knudsen skriver om verden og menneskets mørkeste sprækker. Han er ikke bange for at skrive om sin egen skrøbelighed og nedbryde tabuer. Smerten er en rød tråd i hans dokumentariske forfatterskab. Og samtidig bærer han et håb med sig. For det fortjener han at modtage Statens Kunstfonds hædersydelse.

Boris Berlin / Kunsthåndværk og design
Boris Berlin har sat et afgørende præg på dansk design med sin sikre hånd og store nysgerrighed, der har gjort ham til en af de mest innovative danske møbeldesignere i vores samtid. For det fortjener fortjener han at modtage Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Lotte Anker / Musik
Gennem sammensmeltningen af eksperimentel jazz, fri improvisation og samtidsmusik skaber Lotte Anker sin helt egen rå og ufiltreret musikalske poesi, og hun bevæger sig konstant på yderkanten – der hvor bølgen brydes og skaber ny bevægelse. For det indstilles hun til Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Karin Betz / Scenekunst
Karin Betz er en af sin generations mest talentfulde og indflydelsesrige scenografer og kostumedesignere. Hendes virke indbefatter teater, ballet og opera, og hun har skabt scenografier til forestillinger på de største scener – ikke bare i Danmark, men i hele Norden. For det indstilles hun til Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Palle Granhøj / Scenekunst
Palle Granhøj er som danser, koreograf og kunstnerisk leder en af den danske dansescenes mest markante og betydningsfulde skikkelser gennem mere end 30 år. Han har udbredt sit særlige koreografiske og æstetiske udtryk i Danmark såvel som internationalt. For det modtager han Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Katya Sander / Billedkunst
For sin kunstneriske og videnskabelige nysgerrighed, for sin metodiske fantasi og for sit vedvarende arbejde med at spørge til verden med kunstens perspektiv, tildeles Katya Sander Statens Kunstfonds hædersydelse.

Yvette Brackman / Billedkunst
Med performance, syede objekter, kostumer, skrevne ord og video fortæller Yvette Brackman historier om kulturel overlevelse og tilpasning, samt påvirkningen fra politiske systemer. For sit mangefacetterede og berigende arbejde tildeles hun Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Jesper Rasmussen / Billedkunst
Jesper Rasmussens virke spænder over et enormt felt. Fra kollaborative projekter til konceptuel fotografi og fra monumentale udsmykninger til grafik, film, installation og skulptur. For sine sociale og kunstneriske bedrifter og for sit store bidrag til den danske kunstscene i øvrigt tildeles han Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Henrik Plenge Jakobsen / Billedkunst
Henrik Plenge Jakobsen skaber værker, der leverer præcise kommentarer til vores verden med alle dens underlige systemer og skubber til vores vante blik på ting, vi troede, vi kendte: børnehaven, cirkusset, HT-bussen eller flaget. For sine unikke kunstneriske bedrifter og store bidrag til den danske kunstscene, indstilles han til Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Bodil Kjær / Arkitektur
Bodil Kjær indstilles til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sit virke som designer og arkitekt med en betydelig egenproduktion, samt en mangeårig karriere som forsker, underviser og formidler af dansk arkitektur gennem utallige artikler og foredrag.

John Lassen / Arkitektur
John Lassen er nærværende og har et drive, som kun de færreste kan prale af. Han er eksemplarisk repræsentant for praktiserende arkitekter, der dagligt kæmper for smuk langtidsholdbar hverdagsarkitektur, og derfor indstilles han til Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Troels Troelsen / Arkitektur
Troels Troelsen indstilles til Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for med nysgerrighed, talent og generøsitet at insistere på arkitekturens poetiske kraft og for at give stemme til stedets og rummets poesi gennem projekter af ekstraordinær kunstnerisk kvalitet.
Fakta

Fakta
Om hædersydelser
I alt 275 kunstnere modtager Statens Kunstfonds hædersydelse.
- De fordeler sig mellem de enkelte kunstarter: Billedkunst, litteratur, scenekunst, film, musik, arkitektur samt kunsthåndværk og design.
- Prisen tildeles skabende kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstnere.
- Der kan tildeles en ydelse, når den er blevet ”ledig” på grund af dødsfald blandt modtagerne.
- I 2022 modtager i alt 15 nye kunstnere hædersydelsen.
- Hædersydelsen er livsvarig.
- Ydelsernes størrelse bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt.
- Kunstnere, der har en gennemsnitlig skattepligtig indkomst på ca. 426.000 kr./år eller derover, modtager ingen ydelse.
- Den maksimale ydelse udgør ca. 171.000 kr./år før skat.