Christel Sunesen, Lasse Skjold Bertelsenn og Mads Peder Lau Pedersen fik overrakt prisen mandag den 11. december i Thiemers Magasin på Tullinsgade i København. Foto: Statens Kunstfond.

Her er modtagerne af Sigvaldi-prisen 2023

I år går Sigvaldi-prisen til de to små forlag Ekbátana og Sidste Århundrede for deres kompromisløse udgivelsesprofiler, der beriger os med store læseoplevelser af høj litterær kvalitet.

12. december 2023

Det er fjerde gang, at Projektstøtteudvalget for Litteratur uddeler Sigvaldi-prisen. Prisen sætter fokus på de små forlags betydning og vigtige indsats for udgivelse og oversættelse af bøger. Den uddeles årligt til to små forlag, og med prisen følger 75.000 kroner til hver af forlagene.

Motiveringen af årets prismodtagere

Om Ekbátana skriver udvalget blandt andet:

”Christel Sunesen er et litterært power house og har en enorm andel i mikroforlagenes vigtige rolle i dansk litteratur. Christel har i 10 år drevet forlaget Ekbátana, som udgiver litteratur af høj kvalitet på tværs af genrer. Hun har et særligt blik for ny dansk litteratur og eksperimenterer på original vis med alternative udgivelsesformater.”

Om Sidste Århundrede lyder det blandt andet:

”Sidste Århundrede beriger danske læsere med oversat litteratur, som udfordrer vores forståelse af samtiden og præsenterer os for nye for længst afdøde stemmer. Mændene bag forlaget Mads Peder Lau Pedersen, Lasse Skjold Bertelsen og Steffen Skaarup vover at gå andre veje i forlagets udgivelsesprofil og går ikke på kompromis med hverken kvaliteten af boghåndværket eller kvaliteten af oversættelser og redaktionelt arbejde.”

SMÅ FORLAG MED STOR LITTERATUR

Udvalget modtog i alt 104 indstillinger, fordelt på 50 forskellige forlag. De to forlag blev valgt for en insisteren på den høje litterære kvalitet og deres afgørende betydning for, at vi som læsere får adgang til skæve, smukke og stærke læseoplevelser.

Christel Sunesen, Ekbátana, siger:

”Af hjertet tak! At modtage Sigvaldi-prisen har jeg drømt om, siden den blev indstiftet i 2020. I år har forlaget 10 års jubilæum, og det ville aldrig være sket, hvis ikke det var for det stærke, kærlige og skabende fællesskab mellem forfatterne, kunstnerne, grafikerne og alle mikroforlagskollegaerne. Med prisen bliver det muligt at udgive endnu flere danske digtsamlinger, romaner og alt det, der heldigvis ikke kan kategoriseres. Tak!”

Mads Peder Lau Pedersen, Sidste Århundrede, siger:

"Når man udgiver bøger, føles det tit, som om man smider en flaskepost i havet og ikke aner, om nogen nogensinde finder den, læser den. Tak til alle jer – læsere, boghandlere, bibliotekarer, anmeldere, forfattere – der har fundet de flaskeposter, vi har sendt ud, og anbefalet dem til andre. Og især tak til de oversættere, der har sørget for, at de overhovedet findes på dansk. Vi er meget stolte og taknemmelige over at modtage Sigvaldi-prisen."

fakta

Bøger på en hylde

fakta

Om prisen

Sigvaldi-Prisen er opkaldt efter forlæggeren Otto Sigvaldi (1943-2015). Udover at være forlægger var han digter og oversætter. I begyndelsen af 1970’erne gjorde han sig bemærket på Strøget i København, hvor han solgte egne og andres værker fra en barnevogn. Altid i farvestråledende gevandter og røde eller grønne træskostøvler.

Prisen blev uddelt for første gang i 2020 til Asger Schnacks Forlag og Forlaget Virkelig. I 2021 var det Forlaget Korridor og Forlaget Wunderbuch, der modtog prisen, og i 2022 gik den til Forlaget Vinter og Forlaget Jensen & Dalgaard.

Prisen er stiftet af Projektstøtteudvalget for Litteratur. Indstillingerne til prisen kan indsendes af forlagene selv eller af andre.

Læs mere om Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur

 

Mere