Open Call: Producent af ny international showcase for nordisk performancekunst
Frist: 01.09.2025, kl. 14:00
Tilskud til produktion, planlægning og afholdelse af en ny international showcase for nordisk performancekunst i samarbejde med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst
Bemærk, at ansøgningsfristen er den 1. september 2025 kl. 14.00. Du vil først kunne søge puljen en måned før fristen og du skal være opmærksom på, at der kan forekomme ændringer i puljebeskrivelsen frem til dagen, hvor puljen kan søges i tilskudsportalen
Hvem kan søge?
Aktører, der arbejder med performancekunst i Danmark og internationalt, og som har erfaring med at koordinere, planlægge og afholde større, internationalt orienterede arrangementer i Danmark, samt et relevant internationalt netværk.
Er du berettiget til at søge?
Der kan ikke ydes støtte til projekter, som udelukkende gennemføres af de store institutionsteatre. Ved store teatre forstås Det Kongelige Teater, landsdelsscenerne, Den Jyske Opera og teatrene under det Københavnske Teatersamarbejde.
Du kan ikke søge tilskud til:
- aktiviteter, der er påbegyndt før ansøgningsfristen
Hvad er formålet med ordningen?
Statens Kunstfond har til opgave at fremme scenekunsten i Danmark og dansk scenekunst i udlandet.
Statens Kunstfond skal desuden understøtte udviklingen inden for alle væsentlige genrer inden for scenekunsten, samt have en særlig opmærksom på de genrer, der går på tværs af flere kunstområder.
Projektstøtteudvalget for Scenekunst har identificeret performancekunsten som en genre og et område, der har behov for en særlig indsats til at understøtte dets fortsatte udvikling i Danmark. Performancekunsten er i sin natur tværkunstnerisk og blander kunstneriske greb og traditioner. Den udfordrer og udvikler de sædvanlige greb og rammer for kunstformerne, og værkerne bliver også realiseret uden for traditionelle institutioner eller anvender disse institutioners rum på nye måder ofte til varig inspiration for institutionerne selv. Performancekunsten har derfor behov for at blive præsenteret på platforme, der er målrettet genren, dens særlige præmisser og dens mange forskellige udvidende formater. Samtidig er det en genre, der i vid udstrækning orienterer sig internationalt, og hvor performancekunstnerne og -grupperne er afhængige af at kunne arbejde internationalt og udveksle deres værker og praksisser med udlandet.
For at sætte fokus på performancekunsten i Danmark og for at udvikle dens muligheder for at skabe forbindelse med samarbejdspartnere i udlandet, har udvalget derfor besluttet at tage initiativ til etableringen af en international, professionel showcase for nordisk performancekunst. Udvalget ønsker at skabe en international platform med et nordisk udgangspunkt, baseret på de gode erfaringer fra andre fællesnordiske platforme, som den koreografiske platform Ice Hot og samtidscirkusplatformen CirkusExpo, som et led i udvalgets strategi om at skabe internationale muligheder for danske kunstnere gennem et styrket nordisk samarbejde.
Udvalget ønsker med dette Open Call at finde en aktør eller en gruppe af aktører i Danmark, der har interesse og kapacitet til at stå for den praktiske planlægning, koordination og afholdelse af den første udgave af denne showcase, som skal afholdes i Danmark inden for perioden mellem marts og november 2027.
Sådan vurderes din ansøgning
Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, der vurderer de indkomne ansøgninger.
Statens Kunstfond har udarbejdet visioner og missioner for arbejdet i Statens Kunstfond.
Projektstøtteudvalget for Scenekunst har lagt en strategi for perioden 2022-2025.
Det overordnede kriterium for alle tildelinger fra Statens Kunstfond er kvaliteten af den kunstneriske produktion og talent sammenholdt med det ansøgte projekt.
I vurderingen af kunstnerisk kvalitet lægger Projektstøtteudvalget for Scenekunst vægt på at støtte scenekunst:
- med mod og vilje til at gå nye veje i forhold til form, indhold eller formater
- med en tydelig kunstnerisk idé samt evnen til at realisere den
- med overvejelser om projektets væsentlighed eller samfundsmæssige relevans
- der aktivt forholder sig til publikums oplevelse af og relation med værket
Udvalget lægger i deres vurdering af ansøgninger til dette Open Call særligt vægt på:
- gennemtænkte strategier for kuratering af værker til platformen, der sikrer forskellighed i de præsenterede værker, herunder i format, skala, rumlighed, tidslighed, publikumsposition m.m.
- at ansøger har et relevant internationalt netværk, der kan benyttes til at sikre deltagelse fra vigtige udenlandske potentielt co-producerende aktører
- at ansøger demonstrerer erfaring med og forståelse for de særlige krav som performancekunstens forskelligartede formater stiller til logistik og koordinering
- at ansøgningen inkluderer et relevant brancheprogram, fx talks, workshops, netværksmuligheder m.m., der kan supplere præsentationen af værker
- overvejelser om hvordan der kan skaffes yderligere finansiering til projektet, herunder finansiering af værker i alle skalaer og til præsentation af værker fra andre nordiske lande. Se også, hvad der kan søges støtte til under punktet ’ØKONOMI’.
Yderligere forhold
Udvalget forbeholder sig retten til at imødekomme ansøgningen med et mindre beløb end ansøgt ud fra en vurdering af ansøgningen i forhold til det samlede felt af ansøgninger, de afsatte midler samt ønsket om at sikre mangfoldighed og en spredning af kunststøtten.
Nordisk samarbejde
Det er udvalgets intention, at indsatsen skal være forankret i et samarbejde med aktører fra de øvrige nordiske lande. Det vil være en betingelse for tilskuddet, at ansøger indgår i et koordinationsarbejde med relevante nordiske partnere, som vil bistås af Statens Kunstfonds sekretariat i Slots- og Kulturstyrelsen.
Kuratering
Udvalget ønsker en bred kuratering af værker til platformen, der afspejler performancekunstens forskellige formater, skalaer og kunstneriske praksisser. Det er derfor vigtigt for udvalget, at ansøgningen redegør for, hvordan kurateringen vil foranlediges, herunder hvordan der sikres relevant og bred viden om området. Dette kan eksempelvis ske ved at nedsætte et eksternt udvalg eller lignende tiltag.
Bæredygtighed
Udvalget opfordrer til, at du overvejer projektets bæredygtighed i forhold til sociale og klimamæssige dimensioner.
Hvad skal ansøgningen indeholde?
Du indsender ansøgningen via Tilskudsportalen, som du finder her på siden. Når du først har oprettet din profil på Tilskudsportalen, kan du til enhver tid inden fristen gå ud og ind af portalen og tjekke, om du har alle bilag og oplysninger med, inden du indsender ansøgningen.
Vi anbefaler, at du bruger browseren Chrome eller Firefox, når du udfylder din ansøgning.
Hvis du er fritaget for Digital Post eller grundet helt særlige forhold ikke kan anvende den digitale selvbetjeningsløsning, skal du skrive til post@slks.dk.
I ansøgningen forventer udvalget, at du beskriver:
- den overordnede idé og kunstneriske vision
- realisering – arbejdsmetode/proces
- holdets sammensætning - deltagerne i projektet
I det elektroniske ansøgningsskema skal du:
- skrive en projektbeskrivelse (maks. 2400 tegn, svarende til en side)
- angive datoen/datoerne for aktiviteten. Projektets udgiftsperiode skal fremgå klart af din ansøgning. Det bemærkes, at det er udvalgets ønske, at aktiviteten skal foregå inden for perioden marts til november 2027, men udgiftsperioden kan være længere, hvis der er behov for dette.
Du skal vedhæfte følgende bilag:
- Beskrivelse af plan for realisering af showcase der indeholder:
- Klart beskrevet idé
- Realisering, herunder:
- strategi for kuratering af værker
- brancheprogram
- geografisk placering
- internationale samarbejder, besøgsprogrammer og netværk
- Budget i PDF-format. I budgettet skal du skrive beløb i danske kroner. Tjek, at filen ikke strækker sig over flere tomme sider, når du laver filen til PDF. Det er obligatorisk at bruge budgetskabelonen: (Slots- og Kulturstyrelsens budgetskabelon)
- I budgetskabelonen skal du beskrive, hvad dit mål er for det projekt, du søger tilskud til. Hvis du skal afrapportere for et eventuelt tilskud, ser vi nemlig på, om du har opfyldt de mål, du skriver i din ansøgning. Det kan for eksempel være:
- Danske værker der præsenteres på platformen
- Nordiske værker der præsenteres på platformen
- Branchearrangementer
- Udenlandske deltagere
- I budgetskabelonen skal du beskrive, hvad dit mål er for det projekt, du søger tilskud til. Hvis du skal afrapportere for et eventuelt tilskud, ser vi nemlig på, om du har opfyldt de mål, du skriver i din ansøgning. Det kan for eksempel være:
- CV på kernekræfterne i realiseringen af platformen - maks. 1 side pr. person, som du vedhæfter som ét samlet dokument
Du kan også vedhæfte:
- Dokument med maks. 3 links til relevant information om f.eks. tidligere realiserede arrangementer, festivaler, platforme eller lignende.
Du skal være opmærksom på:
- at de vedhæftede bilag maksimalt må fylde 25 MB i alt
- at vedhæftet materiale kun kan modtages i formaterne: PDF, Word og Excel. Vi modtager ikke ZIP-filer
- at du før ansøgningsfristens udløb har mulighed for at redigere en allerede indsendt ansøgning og indsende en ny version på samme sag
- at du efter ansøgningsfristens udløb ikke kan redigere din ansøgning
- at det altid er den seneste ansøgning, du har indsendt til os, der bliver behandlet af udvalget
- at din ansøgning skal indeholde alle obligatoriske bilag for at blive behandlet af udvalget. Yderligere materiale, ud over det der er beskrevet i ansøgningsvejledningen, vil ikke indgå i vurderingen af din ansøgning
- at du selv er ansvarlig for, at ansøgningsskemaet er udfyldt korrekt, og at alle de ønskede bilag er vedhæftet
- at bilag modtaget efter ansøgningsfristens udløb ikke vil blive vedlagt din ansøgning
- at du som udgangspunkt ikke kan overdrage din ansøgning – og eventuelt tilsagn – til en anden juridisk person eller virksomhed. Derfor er det vigtigt, at du får afklaret, hvem der er ansøger, inden du indsender din ansøgning. Samtidig skal du sikre, at der er knyttet en NEM-konto til det CVR-nummer, du benytter.
Økonomi
Du kan maks. søge om 2,5 mio. kr.
Tilskuddet fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst kan benyttes til at dække produktionsudgifter for selve platformen, herunder lønomkostninger til eget personale, udgifter til præsentation af danske værker, udgifter til branchearrangementer, samt udgifter forbundet med invitation af udenlandske gæster. Udgifter til præsentation af værker fra de øvrige nordiske lande forventes dækkes af andre midler, fx fra øvrige nordiske fonde eller af kunstnerne/grupperne selv.
Udbetaling
Hvis du får tilskud, skal du have en NemKonto, for at vi kan udbetale beløbet. Alle tilskud bliver udbetalt til den NemKonto, der er tilknyttet det CPR/CVR-nummer, du oplyser i ansøgningen. Hvis du for eksempel ansøger med et nyt CVR-nummer, skal du sikre, at du har fået tilknyttet en NemKonto. Det skal ske inden, du får et eventuelt tilsagn, og tilskuddet bliver udbetalt.
Hvis du, efter Skatteforvaltningen definition, er fraflyttet Danmark, eller er udenlandsk ansøger, kan du få udbetalt et eventuelt tilskud til en udenlandsk konto. I de tilfælde skal du udfylde bankoplysningsskema for lande med IBAN eller bankoplysningsskema for lande uden IBAN.
Pengene bliver udbetalt så tæt som muligt på den startdato, du har oplyst for din udgiftsperiode. Du bør derfor afstemme startdatoen for dit projekt med den dato, hvor dine første udgifter for projektet falder.
Dit tilskud vil blive indberettet til SKAT, da vi har indberetningspligt. Det er uanset om og hvordan du skal beskattes af tilskuddet. Langt de fleste af vores tilskud bliver indberettet med AM-bidrag.
Hvornår får du svar?
Du får svar på din ansøgning på senest 12 uger efter ansøgningsfristen.
Du modtager en notifikationsmail, når dit svar ligger klar på din profil i Tilskudsportalen, medmindre du har fravalgt dette.
I perioden indtil da vil alle ansøgninger blive klargjort og sendt til udvalget og herefter læst og behandlet. Når der er truffet afgørelse i alle sager fra samme ansøgningsrunde får alle ansøgere svar i Tilskudsportalen, eller via e-mail, og samtidig bliver tildelingerne offentliggjort på vores hjemmeside.
Her finder du også navnene på alle ansøgere til Statens Kunstfond, der bliver offentliggjort i udvalgenes referater.
Når du har indsendt ansøgningen
Når du har indsendt din ansøgning i Tilskudsportalen, får du en skærmkvittering, som du kan downloade, hvis du vil, men du kan altid se din ansøgning og dens status i Tilskudsportalen under ”Mine ansøgninger". Når den er indsendt korrekt, har den status som "Indsendt".
Du modtager ikke en kvitteringsmail, når du har indsendt en ansøgning.
På din ansøgningssag i Tilskudsportalen kan du også se de bilag, du har vedhæftet til ansøgningen. Det er dit eget ansvar, at de nødvendige bilag er sendt med – så husk at kigge din ansøgning godt igennem.
Du kan redigere i en ansøgning, selvom du allerede har indsendt den. Så længe det er før fristens udløb. Hvis du redigerer i en indsendt ansøgning skal du igen sikre dig, at alle nødvendige bilag er sendt med. Udvalget forholder sig udelukkende til den senest indsendte ansøgning.
Hvis du har brug for at kontakte en sagsbehandler i sekretariatet, skal du henvende dig via kontaktknappen på din sag i Tilskudsportalen.
Lovgrundlag
Afgørelser bliver truffet efter § 3, stk. 1, jf. stk. 2 og 3, i lov om Statens Kunstfonds virksomhed (lov nr. 458 af 8. maj 2013)
Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...
Når vi uddeler tilskud i Statens Kunstfond, er det vigtigt for os, og ikke mindst lovmæssigt påbudt, at pengene bliver brugt til netop det, du har søgt dem til. Og derfor skal du afrapportere til Slots- og Kulturstyrelsen efter bestemte retningslinjer. Hvordan, du skal afrapportere, afhænger af, hvor stort et tilskud, du har fået. Læs mere om afrapportering/regnskabsaflæggelse.
Hvis du modtager et mindre beløb, end du har ansøgt om, vil du kunne læse i dit bevillingsbrev, om du skal indsende flere oplysninger, før vi kan udbetale dit tilskud.
Hvem vurderer ansøgningen
Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, der vurderer ansøgningerne og træffer den endelige beslutning om hvem, der skal modtage tilskud.