Foto: Torben Meyer

Gulv med gode vibes

Det nye gulv med knald på farverne og asymmetriske mønstre giver ny energi til en folkeskole, hvor der er brug for det.

Projekt: 2019-2021

Læs om projektet

På Bakkeskolen i Esbjerg søger kunsten nye grænser og former. Skolen har nemlig fået sit eget kunstværk i form af et 1200 kvm stort gulv, som blev indviet i august 2019 med et brag af en fest for skolens elever, personale og inviterede gæster.

Elevrådsformanden klippede snoren til gulvet, hvorefter eleverne indviede gulvet med en frit improviseret dans, der markerer et kunstværk, hvor det sanselige står i centrum. 

En elev fortæller, at gulvet giver hende positive tanker hver morgen, når hun møder i skole. En anden siger at ”De sorte og hvide striber og alle farverne minder om, hvor forskellige vi allesammen er.”

"De sorte og hvide striber og alle farverne minder om, hvor forskellige vi allesammen er."

- elev, Bakkeskolen

Nye fortællinger

Egentlig skulle det skolen bare have lagt et almindeligt gråt linoleumsgulv, men så kom samarbejdet med projekt 6705+Statens Kunstfond på benene. 

For Morten Mærsk Schmidt, der er skoleleder på Bakkeskolen, er kunstgulvet en kæmpe gevinst: 

”Det nye gulv byder velkommen til skolen på en ny måde. Det er med til at skabe en ny stemning på skolen, som gør en forskel for, hvordan vi oplever at være her. Og så lægger det op til leg og skæve tanker hos eleverne. ” 

Blandt gæsterne til indvielsen var Søren Taaning fra Kunstfondens Legatudvalg for Billedkunst, som står bag finansieringen af kunstgulvet:

”Kunstgulvet på Bakkeskolen er et rigtig godt eksempel på, hvordan kunstnere kan bidrage til at skabe nye fortællinger og oplevelser til steder, hvor man ikke sædvanligvis møder kunst. Vi håber på endnu flere af den slags samarbejder med skoler, institutioner og kommuner” siger han. 

Det skal bruges

Gulvet er skabt af kunstneren Astrid Marie Christiansen, og hun har gjort sig store overvejelser i forbindelse med gulvets udformning: 

”Min første tanke var, at det skal ligne et gulv og ikke et maleri. Det skal være muligt at indrette rummet og færdes uden konstant at blive konfronteret med gulvet.”

Gulvet har klassiske sorte og hvide striber, som brydes med cirkler i kraftige farver. Ind imellem stikker en stribe ud af cirklens form, hvilket flere elever allerede har bemærket. Nogle finder det sjovt, andre bliver irriterede over den asymmetriske form. Det er helt på linje med kunstnerens ide bag værket: 

”Af og til skyder en stribe lidt ud af cirklens form. Dels fordi jeg holder af små irritationer, når formsproget er så relativt simpelt, og dels fordi det lader striberne være det dominerende greb.” 

Fokus på eleverne

I ugen op til indvielsen har Astrid Marie Christiansen arbejdet med nogle af skolens 4. og 6. klasser. De har fået gulvets form og farver tæt ind på livet i samarbejde med kunstneren selv. 

4. klasserne malede bænke ude i gården og 6. klasserne malede på plader, der skal hænges op i skolegården. Elevernes malerier blev udstillet i forbindelse med indvielsen.

Fakta

Børn bevæger sig over farvet gulv
Foto: Torben Meyer

Fakta

Om kunstgulvet

Bakkeskolens nye kunstgulv markerer starten på en lang række kunstprojekter i området på og omkring boligområdet Stengårdsvej i Esbjerg. 

Aktiviteterne løber af stablen fra 2019 - 2021 under overskriften 6705+Statens Kunstfond.

Gulvet har kostet 351.400 kr. at lægge og skolen har selv finansieret størstedelen af udgiften. Det er skabt af kunstneren Astrid Marie Christiansen.

Kunstfonden har bidraget med rådgivning og kontakt til kunstneren, ligesom vi har iværksat Huskunstnerforløbet for eleverne.

 

Mere