Jesper Rasmussen (f. 1959)

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2022 / Billedkunst

Begrundelse for tildeling

Jesper Rasmussens virke spænder over et enormt felt. Fra kollaborative projekter til konceptuel fotografi og fra monumentale udsmykninger til grafik, film, installation og skulptur.

Fra begyndelsen af Rasmussens virke har det arkitektoniske og konceptuelle været centrale markører – det samme har det kollaborative. Som i de enorme rumlige installationer, som han skabte med kunstgruppen Solkorset mellem 1986-1991, hvor store udstillingsrum blev indtaget af omfattende stedsspecifikke stilladsinstallationer skabt af genstande fra det moderne arbejds- og industriliv såsom plasticrør, ledninger, metalrør og bildele.

Arkitekturen og fotografiet mødes ofte i Rasmussens praksis, hvor han benytter nye og digitale teknikker. Serien Off Location New (2001-) forestiller for eksempel moderne arkitektur, hvor alle facader er digitalt manipulerede, så der hverken er vinduer eller døre, men blot lukkede geometriske monstrummer i et i øvrigt fuldstændig mennesketomt bylandskab: ingen cykler, biler eller andet, der kunne pege på menneskelig tilstedeværelse. I andre serier er det historiske bygninger, der på den måde lukkes af, så de bliver hermetiske og uden mulighed for indtrængen.

Lige siden 1981 har Rasmussen været en del af redaktionen bag kunsttidsskriftet Pist Protta sammen med Aase Eg og Jesper Fabricius. Det er i sig selv enestående, at et tidsskrift holder ved i så mange år med samme redaktion, mens tidsskriftet over årene er blevet en kunstnerisk manifestation, der bliver ved at stimulere og spidde kunstscenen med humor og eksperimenter. I flere omgange har tidsskriftet foldet sig ud i udstillinger og viser igen Rasmussens evne til at gå fra noget lident til noget voluminøst uden at tabe sigte.

Igennem nye udsmykninger har Jesper Rasmussen vist en sjælden måde at kombinere det arkitektoniske med det kunstneriske – for eksempel på Rådhustorvet i Vejle og i det nye Generationernes Hus i Aarhus, hvor ældre og plejekrævende bor i samme bygning som studerende og børnefamilier. Her har Rasmussen skabt en stram og meget smuk udsmykning i form af en skulptur i træ, der tårner sig op igennem bygningen. Træet og de bløde former skaber en følsomhed i det indre af den institutionelle bygning, ligesom skulpturen kan bruges som podie ved arrangementer og derved bliver en social skulptur, der tilbyder et smukt mødested for stedets beboere.

Fra 2007 til 2015 var Rasmussen rektor for det Jyske Kunstakademi, og det er dermed ikke kun via sin kunst, men også som rektor og underviser, at han har præget det danske kunstliv igennem årene.

For disse store sociale og kunstneriske bedrifter og for sit store bidrag til den danske kunstscene i øvrigt tildeles Jesper Rasmussen Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Mere