Jesper Kongshaug, f. 1956

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2019 / Scenekunst

Begrundelse for tildeling

Jesper Kongshaug er både i dansk og international sammenhæng en ener inden for moderne lysdesign. Med sine originale og radikale lyssætninger både på store og små scener har han bidraget til at gøre lysdesign til en væsentlig og skabende del af det kunstneriske udtryk inden for scenekunst. Parallelt med sin store betydning for teater, ballet og opera i Danmark og internationalt, har han gennem en lang årrække skabt unikke, højt profilerede lysinstallationer til bygninger, natur- og byrum, institutioner og museer. Jesper Kongshaug har i mange år tilhørt eliten inden for både dansk og internationalt lysdesign, og har gennem sit virke vundet en lang række priser og udmærkelser for sit arbejde med lys.

Jesper Kongshaug startede sin karriere i 1978 som belysningsmester på det lille Bristol Teatret på Strøget i København, og blev senere belysningsmester på Aveny Teatret og Dr. Dantes Aveny. Fra 1992 har Kongshaug været freelance lysdesigner. Allerede tidligt blev han knyttet til mange vigtige forestillinger på Det kongelige teater, Den jyske Opera og Betty Nansen Teatret. Senere fik han store opgaver som lysdesigner ved teaterscener herhjemme, og i stadig mere omfattende grad i udlandet. Hans betydning for udviklingen af lysdesign som en skabende kunstart inden for scenekunst har ikke mindst vist sig tydeligt ved en række banebrydende lysopgaver for opera. Med ”Operation Orfeo”, en forestilling, der turnerede over hele verden i mange år, startede hans omfattende og originale samarbejde med Hotel Pro Forma. Kongshaug har sat lys til hele Wagners ”Niebelungens ring” både på Den jyske Opera og på Det kongelige Teater. I de senere år har han blandt andet gjort sig bemærket med lyset til opsætningen af ”Mestersangerne” på Royal Opera House i London i 2017, ”Lohengrin” på Deutsche Oper i Berlin i 2016 og Mozarts ”Idomeneo” på Wiener Staatsoper i 2014. Som scenograf har han arbejdet i mange formater, også på små og eksperimenterende scener.

Jesper Kongshaug har haft en uvurderlig betydning for udviklingen af en selvstændig uddannelse inden for lysdesign. Fra at være set på som en ren teknisk uddannelse, er lysdesignuddannelsen i Danmark i dag anerkendt som en videregående kunstnerisk uddannelse på linje med de øvrige kunstuddannelser. Dette er ikke mindst takket være Jesper Kongshaugs betydning som underviser. En hel generation af unge lysdesignere ser på Kongshaug som deres vigtigste inspirationskilde under uddannelsen.

Jesper Kongshaug har i mange år beskæftiget sig med lysets betydning for arkitektur. Hans inden- og udendørs lysinstallationer, og markante lyssætninger for museer og andre institutioner i ind- og udland, har gjort Kongshaug til et verdensnavn på dette område. Af disse kan nævnes lyssætningen af Skuespilhuset i København og facaden på Kennedy Center i Washington, samt festivalen ”Nordic DeLights” i London i 2018

Det er kendetegnende for Jesper Kongshaug, at han i alle sine arbejder har gjort lys/skygge til et markant kunstnerisk virkemiddel, men samtidig givet lyset en integreret plads i den sceniske eller arkitektoniske helhed. Han har været med til at udfordre scenesproget parallelt med udviklingen af teknologien inden for lys. Typisk for hans holdning til lyset i en forestilling er udtalelser som: ”Lyset tvinger os tilbage til nuet og dets nærvær”.

Legatudvalget for Scenekunst indstiller lysdesigneren Jesper Kongshaug til den ledige hædersydelse med bevidstheden om, at det vil være første gang, at en lysdesigner modtager denne hæder.

Mere