Open Call: V&A Wedgwood Collection Fellowship

Frist: 26.02.2025, kl. 14:00

Tilskud til et tremåneders ophold ved V&A Wedgwood Collection, Stoke-on-Trent, England.

Det er ikke desværre ikke muligt at ansøge på mobilen med vores nuværende løsning.
Note:

Bemærk, at ansøgningsfristen for 2025 ikke er fastlagt endnu. Fristen forventes at ligge i foråret 2025.

Vi anbefaler, at du i god tid forbereder de obligatoriske bilag, der skal vedhæftes til ansøgningsskemaet. Se under "Hvad skal ansøgningen indeholde".

Hvem kan søge?

V&A Wedgwood Collection (UK) og Statens Kunstfond har indgået et samarbejde om at udbyde et nyt fellowship fra kunsthåndværk- og designprofessionelle, som arbejder med keramik og som har interesse i at udvikle deres arbejde gennem research med udgangspunkt i V&A Wedgwood Collection.

Dette open call er målrettet:

 • Kunsthåndværker og designer: en selvstændig kunstner, der ser research som en integreret del af sin praksis men som ikke er tilknyttet en institution 
 • Museumsprofessionel og selvstændig kurator: en museumsprofessionel eller selvstændig kurator 
 • Akademiker: en Ph.d.-studerende eller forsker

Du kan ikke søge tilskud til:

 • Aktiviteter, som er afsluttet inden ansøgningsfristen
 • Projekter, som udvalget allerede har støttet

Du skal være opmærksom på:

Ansøgningen til V&A Wedgwood Collection Fellowship skal være på engelsk, da den også skal læses af en jury fra V&A. Vi opfordrer derfor til, at du gør dig bekendt med den engelske version af opslaget og det sprog, som V&A anvender for fellowshippet. Find den engelske version her.

Hvad er formålet med ordningen?

Det tre måneder lange fellowship finder sted ved V&A Wedgwood Collection, Barlaston, Stoke-on-Trent, i perioden august-november 2025. I løbet af opholdet inviteres du som fellow-kandidat til at researche i V&A Wedgwood Collections samling og arkiver. Du skal derfor ansøge V&A Wedgwood Collection Fellowship med et researchprojekt, som tager udgangspunkt i Wedgwoods samling og arkiver. Emnet for projektet skal have tilknytning til Wedgwoods social- og industrihistorie. Mulige emner for research omfatter, men er ikke begrænset til:

 • Forsøg og eksperimenter: Undersøgelse af Wedgwoods design- og fremstillingsprocesser med udgangspunkt i Josiah Wedgwoods tusindvis af eksperimenter og optegnelser som afsæt for at undersøge historiske opskrifter og sirlige processer. Der er mange indgange til emnet, f.eks. brugen af kobolt.
 • Wedgwood og modernisme: Undersøgelse af modernismens vej til Wedgwood i det 20. århundrede og hvordan det kan sammenlignes med tilsvarende virksomheder.
 • Det globale Wedgwood: Undersøgelse af Wedgwoods internationale forbindelser og netværk med fokus på samarbejder, handel og konkurrence.

I tillæg til opholdet og den research, som foretages ved V&A Wedgwood Collection, er det desuden muligt at gennemføre op til to studierejser til V&A South Kensigtons samling af keramik, kunstværker og arkiver, hvis det har relevans for researchprojektet. 

Udover at udvikle dit eget researchprojekt, skal du også ansøge med en idé til en plan for, hvordan du vil formidle den viden og indsigt som dit researchprojekt giver. Denne formidling skal realiseres som del af opholdet og kan tage form af f.eks. et foredrag, et symposium, undervisningsmateriale eller en mindre udstilling. 

Som fellow-kandidat er du forpligtet til at arbejde med researchprojektet og formidlingen mindst tre dage om ugen under opholdet. Der er imidlertid adgang til en arbejdsstation på museet hver dag. 

Samarbejdet mellem V&A Wedgwood Collection og Statens Kunstfond er en del af Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Designs strategiske arbejde, som understøtter udveksling og internationalisering ved at styrke båndene mellem den danske og britiske kunsthåndværk- og designscene. 

V&A Wedgwood Collection og The Potteries

Stoke-on-Trent, traditionelt kendt som The Potteries, er hjemsted for V&A Wedgwood Collection, som rummer en af verdens vigtigste industrielle samlinger med over 260 års britisk keramikproduktion. Samlingen omfatter over 175.000 keramikobjekter, kunstværker og arkivalier, der rummer design-, social- og industrihistorie fra det ikoniske brand Wedgwood. I dag er V&A Wedgwood Collection ejet af V&A og udstillet i Barlaston, Stoke-on-Trent - et resultat af en markant involvering af velgørenhedsorganisationen Art Fund. V&A Wedgwood Collection arbejder for at invitere offentligheden indenfor gennem et mangfoldigt program, der viser kreativiteten og dybden af samlingen i dens lokale kontekst af North Staffordshire. Læs mere om samlingen.
 
Ved siden af V&A Wedgewood Collection ligger den historiske Wedgwood fabrik. Keramikfabrikken blev grundlagt i 1759 og er en af områdets få keramikfabrikker, som endnu er i drift. Adgang til Wedgwood-fabrikken kan arrangeres, hvis det har relevans for fellow-kandidatens researchprojekt og for så vidt at det passer med fabrikkens øvrige arbejde.

Brandet Wedgwood og det omkringliggende område ejes i dag af Fiskars, som også ejer Wedgwood brandet samt andre brands som Waterford, Royal Copenhagen og Georg Jensen. V&A arbejder med Fiskars om at skabe publikumsoplevelser. Læs mere om aktiviteterne og Wedgwood.    

Hvad tilbyder V&A Wedgwood Collection Fellowship?

 • Et fellowship af tre måneders varighed i perioden mellem august-november 2025.
 • Mulighed for at realisere et researchprojekt med udgangspunkt i en af verdens vigtigste industrielle samlinger og/eller de omkringlæggende historiske omgivelser.
 • Mulighed for at formidle dit researchprojekt i et eller flere vedkommende formater for museets publikum.
 • Adgang til V&A Wedgwood Collection, inklusiv objekter og arkiv, med support fra museets ansatte op til tre hverdage ugentligt, samt adgang til skrivebord på museet alle ugens hverdage inden for åbningstiden fra kl. 9-17. Fellow-kandidaten skal medbringe egen computer, men får en V&A e-mail at arbejde fra.
 • I forlængelse af fellow-kandidatens mulighed for at arbejde med de ressourcer, der ligger nær eller har tilknytning til V&A Wedgewood Collection, kan V&A Wedgwood Collection facilitere introduktion til Stoke-on-Trent baserede kulturarvsinstitutioner og keramikproducenter.  
 • Et tilskud på 51.500 kr. (£6.000) til arbejdstid, materialer og udstyr til fellow-kandidatens arbejde.
 • Et tilskud til bolig og transport på 51.500 kr. (£6.000) til udgifter til overnatning samt en flyrejse tur/retur Danmark/Storbritannien samt op til to ture med tog til V&A South Kensington inklusiv i alt op til to overnatninger på hotel i London.
 • Et produktionsbudget, der skal anvendes i dialog med V&A, til relevante omkostninger i forbindelse med research- og formidlingsarbejdet.

Praktisk information

 • Statens Kunstfond Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design behandler ansøgningerne og laver en shortlist på op til fem kandidater til V&A Wedgwood Collection. V&A Wedgwood Collection vil på denne baggrund invitere potentielle fellowship-kandidater til et online interview den 16. og 17. maj 2025. Efter interviewene vil V&A Wedgwood Collection træffe den endelige beslutning om hvilken kandidat fellowship-opholdet tilbydes. 
 • Fellowship-kandidaten er ansvarlig for at arrangere bolig og rejse til Stoke-on-Trent samt evt. London. Statens Kunstfonds sekretariat kan være behjælpelig med en favorabel hotelaftale i London og skal kontaktes i god tid, hvis fellowship-kandidaten ønsker at benytte denne mulighed.
 • Statens Kunstfonds udbetaler de to tilskud samlet og direkte til fellow-kandidaten. 
 • Produktionsbudgettet udbetales af Statens Kunstfond til V&A Wedgwood Colletions varetagelse.
 • Vær opmærksom på at Stoke-on-Trent og de omkringliggende områder, der er relateret til Wedgwoods historie, er lettest tilgængelige i bil. Offentlig transport er en mulighed, men findes i begrænset omfang. Afhængigt af hvor fellowship-kandidaten bor under opholdet, er det også muligt at cykle til museet. 
 • Fellowship-kandidaten er selv ansvarlig for forsikring.
 • Det er muligt at medbringe familie. 

Sådan vurderes din ansøgning

Det overordnede kriterium for alle tildelinger fra Statens Kunstfond er projektets kunstneriske kvalitet og det kunstneriske talent sammenholdt med det ansøgte projekt. Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design behandler alle ansøgningerne ud fra følgende kriterier, der indgår i en samlet vurdering af projektets kunstneriske kvalitet:

 • Faglighed
  projektet udvikler og udfordrer praksis, ideer, traditioner og materialer
 • Sammenhæng
  projektet har en gennemtænkt kobling mellem idé og valgte metoder og/eller virkemidler
 • Betydning
  projektet viser refleksion over, hvordan projektet skaber betydning i relevante sammenhænge.

I din motiverede ansøgning bedes du beskrive:

 • Dit udgangspunkt for at arbejde med keramik
 • Det researchprojekt du ønsker at udføre i relation til V&A Wedgwood Collections samling og den tilhørende eller omgivende social- og industrihistorie, samt hvordan det vil bidrage positivt til din professionelle udvikling
 • Hvordan adgang til V&A South Kensingtons samling af keramik, kunstværker og arkiver bidrager til dit projekt, såfremt det indgår i projektet og du ønsker at benytte denne mulighed. 
 • Hvordan du vil formidle din research til offentligheden i forbindelse med opholdet og hvilket eller hvilke formater formidlingen skal have – eksempelvis en talk, et symposium, undervisningsmateriale eller andet. 

DESUDEN SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ:

En god og komplet ansøgning overholder de formelle kriterier for, hvad ansøgningen skal (og ikke skal) indeholde, samt argumenterer præcist og kortfattet for, hvorfor opholdet er vigtigt og relevant for ansøger, faget og omverdenen.
Har du inden for de sidste tre år søgt tilskud hos Statens Kunstfond, vil disse oplysninger indgå som grundlag for behandling af din ansøgning. 

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Du indsender ansøgningen via Tilskudsportalen, som du finder her på siden. Vi anbefaler, at du bruger browseren Chrome eller Firefox, når du udfylder din ansøgning. 

Når du først har oprettet din profil på Tilskudsportalen, kan du til enhver tid gå ud og ind af portalen og tjekke, om du har alle bilag og oplysninger med, inden du indsender ansøgningen. Du kan ikke rette i din ansøgning, når du først har indsendt den via portalen. 

Hvis du er fritaget for Digital Post eller grundet helt særlige forhold ikke kan anvende den digitale selvbetjeningsløsning skal du skrive til post@slks.dk.


DU SKAL VEDHÆFTE FØLGENDE BILAG:

 • Motiveret ansøgning: Ansøgningen skal være skrevet på engelsk og må ikke fylde mere end én sides tekst á 2.400 tegn (PDF eller Word).
 • Billeder: Maks. to A4-sider med relevant billedmateriale, der visualiserer det projekt, du vil arbejde med under opholdet. Billedmaterialet kan være fotos, skitser eller andre billeder (filformat: PDF eller Word). Op til fem A4-sider, der dokumenterer tidligere praksis (filformat: PDF eller Word).
 • Målrettet CV: CV’et skal være skrevet på engelsk. CV’er må ikke være længere end en enkelt A4-side (Word eller PDF).
 • Vedhæft venligst ikke inspirationsbilleder, moodboards eller andre billeder af andres arbejde. Har du en helt særlig grund til at vedhæfte sådanne billeder, skal det fremgå tydeligt i din ansøgning, at billederne ikke visualiserer dit arbejde. Du skal også skrive i din ansøgning, hvis et kunstnerisk arbejde er udført i samarbejde med andre.

DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ:

 • At de vedhæftede bilag maks. må fylde 25 MB i alt
 • At vedhæftet materiale kun kan modtages i formaterne: PDF, Word. Vi modtager ikke Pages eller ZIP files. 
 • At du før ansøgningsfristens udløb har mulighed for at redigere en allerede indsendt ansøgning og indsende en ny version på samme sag
 • At du efter ansøgningsfristens udløb ikke kan redigere din ansøgning
 • At det altid er den seneste ansøgning, du har indsendt til os, der bliver behandlet af udvalget
 • At din ansøgning skal indeholde alle obligatoriske bilag for at blive behandlet af udvalget Yderligere materiale, ud over det der er beskrevet i puljevejledningen, vil ikke indgå i vurderingen af din ansøgning
 • At du selv er ansvarlig for, at ansøgningsskemaet er udfyldt korrekt og at alle de ønskede bilag er vedhæftet

Økonomi

Fellowship-kandidaten tildeles et fast tilskud på DKK 51.500 (£ 6.000) og et opholds- og transporttilskud på DKK 51.500 (£ 6.000), i alt DKK 103.000 (£12,000), som vil blive udbetalt direkte til fellowship-kandidaten af Statens Kunstfond hurtigst muligt.

Hvis du får tilskud, skal du have en NemKonto, for at vi kan udbetale beløbet. Alle tilskud bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til det CPR/CVR-nummer, du oplyser i ansøgningen. Hvis du for eksempel ansøger med et nyt CVR-nummer, skal du sikre, at du har tilknyttet en NemKonto, inden du indsender din ansøgning.

Hvis du, efter Skatteforvaltningens definition, er fraflyttet Danmark eller er udenlandsk ansøger, kan du få udbetalt et eventuelt tilskud til en udenlandsk konto. I de tilfælde skal du udfylde bankoplysningsskema for lande med IBAN eller bankoplysningsskema for lande uden IBAN.


Dit tilskud vil blive indberettet til SKAT, da vi har indberetningspligt. Det er uanset om og hvordan du skal beskattes af tilskuddet. Langt de fleste af vores tilskud bliver indberettet med AM-bidrag.

Hvornår får du svar?

Du vil modtage et svar på din ansøgning senest den 31. maj 2025.

I perioden indtil da vil udvalget læse og behandle alle indsendte ansøgninger. V&A modtager og behandler en shortlist af ansøgninger udvalgt af udvalget. Når alle ansøgere har modtaget svar fra udvalget vedrørende deres afgørelse, offentliggør vi alle tildelingerne på vores hjemmeside (på dansk).

Du vil modtage en mail, når dit svar er klar på din profil i Tilskudsportalen.

Navnene på alle ansøgerne offentliggøres på vores hjemmeside i udvalgenes referater.

Når du har indsendt ansøgningen

Når du har indsendt din ansøgning i Tilskudsportalen, får du en skærmkvittering, som du kan downloade, hvis du vil, men du kan altid se din ansøgning og dens status i Tilskudsportalen under ”Mine ansøgninger". Du vil ikke modtage en mailkvittering, der bekræfter din ansøgningsindsendelse. 

På din ansøgningssag i Tilskudsportalen kan du også se de bilag, du har vedhæftet til ansøgningen. Det er dit eget ansvar, at de nødvendige bilag er sendt med – så husk at kigge din ansøgning godt igennem. 

Du kan redigere i en ansøgning, selvom du allerede har indsendt den. Så længe det er før fristens udløb. Hvis du redigerer i en indsendt ansøgning skal du igen sikre dig, at alle nødvendige bilag er sendt med. Udvalget forholder sig udelukkende til den senest indsendte ansøgning.  

Hvis du har brug for at kontakte en sagsbehandler i sekretariatet, skal du henvende dig via kontaktknappen på din sag i Tilskudsportalen.

Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...

Når vi uddeler tilskud i Statens Kunstfond, er det vigtigt for os, og ikke mindst lovmæssigt påbudt, at pengene bliver brugt til netop det, du har søgt dem til. Og derfor skal du afrapportere til Slots- og Kulturstyrelsen efter bestemte retningslinjer. Hvordan du skal afrapportere, afhænger af hvor stort et tilskud du har fået. Læs mere om afrapportering her. 

Hvem vurderer ansøgningen

Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design, der behandler ansøgningerne samt laver en shortlist til V&A. V&A vil herefter gennemgå listen og invitere potentielle fellowship-kandidater til et online interview. Efter interviewene træffer V&A endelige beslutning vedrørende fellowship-kandidaten.

Mere