Mette Ingvartsen (f. 1980)

Fra forestilling 'Rush', som er Ingvartsens seneste. Foto: Bea Borgers.

Mette Ingvartsen (f. 1980)

Begrundelse for tildeling

“I like to think about imagination as a power, the power to imagine the world as we would like to see it, because without that we are lost or stuck in the world as it is.” 

- Mette Ingvartsen

I 20 år har koreograf Mette Ingvartsen produceret, koreograferet og skabt danseforestillinger i et ukompliceret og legende spænd mellem det folkelige og det avantgardistiske. Man griner, man tænker, man græmmes, mærker og sanser. Humor, krop og menneskelig adfærd er en del af hendes varemærke. 

Nøgenheden går igen i Mettes forestillinger. Vi ser vores egen menneskelighed, kødelighed og dyriskhed udstillet og iscenesat. Her bliver seksualiteten et evigt uafklaret spørgsmål, der drives af en evig cyklus af frustration, magt og lyst. Hun påvirker publikum med sin intense og nærværende tilstedeværelse. 

Publikum kan ikke undgå at projicere sit eget indre univers i hendes forestillinger, som er komplekse og enkle på én gang. Vi oplever hendes værker som en invitation til refleksion, dans og energi! Publikumsinddragelsen er altid helt naturlig.

Hun er en mester i at blande tekst og bevægelse, teori og praksis, for at afdække skjulte samfundsordner. Hendes praksis og teori er dybt funderet i vores verden. Hun opløser grænserne i mellem de konceptuelle og fysiske tilgange. Mette Ingvartsens æstetik og proces er en institution i sig selv. Et referencepunkt for aspirerende dansere.

Mette er en dansk koreograf, internationalt anerkendt – et fyrtårn.

På baggrund heraf indstilles Mette Ingvartsen Statens Kunstfonds hædersydelse.

 

Mere