Lotte Anker (f. 1958)

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2022 / Musik

Begrundelse for tildeling

Saxofonist og komponist Lotte Anker er en kompromisløs kunstner, der konstant er på udkig efter nye mulighedsrum for at skabe, formidle og opleve musik. Hun har gennem en lang og indholdsrig karriere valgt at bevæge sig ad de smalle stier, og hendes konstante musikalske søgen lader hende opdage skjulte veje, der leder til store musikalske møder – mellem hende og dem hun samarbejder med og mellem hende som formidler og hendes publikum.

Lotte Anker har igennem en årrække ledet og medvirket i musikalske konstellationer med flere af verdens førende improvisationsmusikere, såsom Fred Frith, Marilyn Crispell, Craig Taborn, Ikue Mori, Joëlle Leandre og Andrew Cyrille. Hun har turneret over hele verden og har således været en stærk medvirkende kraft til at manifestere dansk musik også internationalt. Hun blev i 2011 nomineret til Nordisk Råds Musikpris.

Fra 1996-2013 ledede hun, i samarbejde med Ture Larsen, Copenhagen Art Ensemble, som blev en meget vigtig kanal for formidling af ny dansk musik. Ensemblet blev også et vigtigt kontaktpunkt og bindeled mellem den danske musikscene og store internationale musikere inden for improvisation og samtidsmusik.

Gennem sammensmeltningen af eksperimentel jazz, fri improvisation og samtidsmusik skaber Lotte Anker sin helt egen rå og ufiltreret musikalske poesi, og hun bevæger sig konstant på yderkanten – der hvor bølgen brydes og skaber ny bevægelse.

Mere