John Lassen (f.1953)

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2022 / Arkitektur

Begrundelse for tildeling

John Lassen er uddannet tømrer og bygningskonstruktør, før han blev uddannet arkitekt fra Arkitektskolen Aarhus i 1984. I 1986 dannede han sammen med Morten Schmidt og Bjarne Hammer tegnestuen Schmidt Hammer & Lassen. En tegnestue, der i mange år markerede sig inden for kulturbyggeri både nationalt og internationalt. I dag driver John Lassen tegnestuen Suder-Lassen sammen med sin hustru, arkitekt Joanna Suder.

Lassens brede uddannelsesbaggrund præger hans arkitektur, hvor han særligt har øje for sammenhængen mellem helhed og detalje og gerne bygger i træ. Han arbejder med stor indlevelse i projekterne og altid i tæt dialog med alle involverede i byggeriet. Han giver tydeligt udtryk for sine visioner og ambitioner i både udviklings- og byggeprocessen, og kæmper frygtløst for det gode resultat fra den første skitse til huset står færdigt.

Som samarbejdspartner er han nærværende og har et drive, som kun de færreste kan prale af.

John Lassen mestrer det klassiske moderne udtryk med stor forståelse for alle byggeriets komponenter.

Han begynder ofte med et blyantstegnet snit, som sammenfatter visionen for byggeriet og synliggør en overlegen forståelse for proportioner, funktionalitet og bygbarhed.

Det særegne ved Lassens arkitekturværker er dels, at de er tegnet indefra og rummer en overraskende spænding mellem simpel ydre geometri og overvældende indre generøsitet, dels at motiverne fremkommer igennem let afkodelige konstruktionselementer. Ved at dele bygningens konstruktive hemmeligheder med brugerne opnås et særligt nærvær, som forstærkes ved anvendelsen af træbaserede byggesystemer. 

Igennem sine sene værker, der er præget af omsorgen for bæredygtighed, har Lassen vist en evne og vilje til at gå nye veje i både formsprog og byggeteknik. Her demonstreres eksemplarisk, hvordan en ny nødvendighed kan føre til teknisk innovation og samtidig forny det arkitektoniske udtryk. Stilistisk og programmatisk peger disse værker direkte ud i fremtiden med stort potentiale for at præge den almene arkitekturpraksis.

John Lassen står bag byggerier som Kulturhuset i Nuuk, Det Kongelige Bibliotek, Kulturøen i Middelfart, Innovation Center i Kolding, Vendsyssel Teater, Kirkbis Hovedsæde og meget mere. Mange af Lassens byggerier har markant fokus på bæredygtighed, blandt andet landets første 0-energi kontorbyggeri i Aarhus og FrameHouse i Dragør.

John Lassen er eksemplarisk repræsentant for praktiserende arkitekter, der dagligt kæmper for smuk langtidsholdbar hverdagsarkitektur, og derfor indstilles han til Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Mere