Boris Berlin (f. 1953)

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2022 / Kunsthåndværk og Design

Begrundelse for tildeling

Boris Berlin har sat et afgørende præg på dansk design med sin sikre hånd og store nysgerrighed, der har gjort ham til en af de mest innovative danske møbeldesignere i vores samtid.

I 1983 etablerede han Boris Berlin Design, og i 1987 startede han Komplot Design sammen med Poul Christiansen. Sammen prægede de den skandinaviske designscene i 20 år. I 2010 gik Boris Berlin sammen med Aleksej Iskos i firmaet Iskos-Berlin, og I 2017 er han atter tilbage som solist i Boris Berlin Design.                                                                          

Boris Berlin har altid eksperimenteret, udfordret materialerne og med tiden fundet kniven, der skærer helt ind til benet. 

Med omhu, disciplin og leg har han fundet nyskabende løsninger ved at udfordre og udvikle såvel materialer som produktionsmåder – og derigennem bidraget til en fremtid med mere bæredygtige designs, som vi tror kan holde længe.

Stolen har Boris Berlin taget livtag med i hele sin designkarriere. Han har været med til at rykke grænserne for, hvordan en stol kan se ud, og hvilke materialer der kan anvendes til at sidde på.

Også udstillingsdesign har været en del af Berlins virke. Specielt samarbejdet med Designmuseum Danmark har resulteret i meget vellykkede udstillinger af museets samlinger.

Vi anser Boris Berlin for at være en så væsentlig skabende kunstner inden for dansk design, både som solist og i sine samarbejder, at han fortjener at modtage hædersydelsen for sit kunstneriske virke.

 

Eksempler på stole:

Stol-N udført i bio nedbrydelige materialer asketræ og termoformede hørfibre. 2021

Soft Edge (Iskos/Berlin) sæde og ryg formspændt i 2D finer med 3D kant. 2015

Nobody (KOMPLOT) er termo formpresset PET filt. 2007

Gubi stol (KOMPLOT) den første formspændt stol i 3D finer. 2003

Non stol (KOMPLOT) et piktogram af en stol støbt i PUR med et indvendigt stål stel. 2000

Mere