Wayne Siegel, f. 1953

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2013 / Musik

Begrundelse for tildeling

Siden Wayne Siegel i 1973 flyttede fra USA til Danmark har han været en bestandig inspirationskilde og et evigt frisk pust til det danske musikmiljø. Tidligt i hans musikalske karriere hentede han inspiration fra utallige sider af amerikansk musik - frem for alt fra folkemusik og den amerikanske minimalisme, hvilket han på fornem vis gennem hele sin kariere har været i stand til at forene til et egenartet musikalsk udtryk. I hans tidligste kammermusikværker skabte han smukke loops af melodier med en forunderlig klarhed. En folkemusik i fantasifyldt forskydning og faste rammer.

Gennem 80’erne begyndte Wayne Siegel i højere og højere grad at benytte ny elektronisk teknologi i sine værker. Computeren og elektriske instrumenter blev integreret i hans musik, og gav ham mulighed for at styrke hans musiks generelle karakteristika og forstørre hans musikalske idéer i opbygninger af musikalske lag i polyfone mønstre og en stærk fokusering på puls, der ofte giver hans musik et dansant, insisterende udtryk. Dette høres tydeligt i hovedværket fra 1986, "Devil’s Golf Course" for orkester og synthesizers.

I de seneste år har den interaktive brug af computeren fået en vigtig rolle i Wayne Siegels kompositioner. I musikken til danseforestillingen "Sisters" er de to kvindelige dansere med til at forme musikken her og nu, og i værket "Two Hands (not clapping)" går Siegel skridtet videre. Her bliver han selv performer. Med sine hænder former han musikken - trækker den frem fra computeren som dirigenten foran orkestret, og skønhed og humor mødes på smukkeste vis.

Siden 1986 har Wayne Siegel været lærer og inspirator for flere generationer af komponister med rødder i elektronisk musik Først som leder af det DIEM (Dansk Institut for Elektronisk Musik) og fra 2003 som professor ved Det Jyske Musikkonservatorium.

Mere