Steffen Dam, F. 1961

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2021 / Kunsthåndværk og design

Begrundelse for tildeling

Steffen Dams kunstneriske og næsten naturvidenskabelige glasblokke og cylindre med fritsvævende to- og tredimensionelle cellelignende former, blomsterarter, gopler og trådlignende tentakler, tænder ens fantasi og henfører én til en verden, hvor man ikke helt ved, om det man ser er drøm eller virkelighed.

Formen ligner de velkendte konserveringer af diverse arter, som man kender fra museer og biologilokaler, men det man ser er i virkeligheden fiktive afarter, der vækker undren i Dam’s Wunderkamre i ordets bedste betydning. Med “The Journey to M31” på Glasmuseet Ebeltoft har Steffen Dam ændret et toiletbesøg til en rejse til en fjern galakse. En fin totalindretning som viser Steffen Dams mange talenter.

Steffen Dam er opvokset med en stor interesse og nysgerrighed for naturvidenskabelige opslagsværker med illustrationer af dyre- og planteriget og interesse for fossiler og flinteøkser. Hans uddannelse som værktøjsmager inden for plastindustrien, kombineret med sin sans for at udforske og udfordre glassets muligheder til perfektionisme, har ført ham ind i denne kunstneriske udtryksbane som vi i udvalget er meget imponerede over.

Gennem sin karriere har Steffen Dam modtaget flere priser, og hans værker er repræsenteret i samlinger over hele verden, herunder Museum of Arts and Design i New York, Victoria and Albert Museum i London, Museum für Kunst und Gewerbe i Hamborg, National Museum of Scotland i Edinburgh og Toyama Glass Art Museum i Japan.

Mere