Peter Mouritzen, f. 1946

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2014 / Litteratur

Begrundelse for tildeling

Peter Mouritzen debuterede i 1969 på det legendariske undergrundsforlag Arena SUB-PUB med digtsamlingen ”Den fortryllede rose” og plantede dermed det første frø i sit omfattende, vildtvoksende og frugtbare forfatterskab.

Mouritzens værkliste er alenlang: Han har skrevet romaner for børn, unge og voksne. Gysernoveller, fantastiske noveller, illustrerede historier, essays, billedbøger, gendigtninger af bibelhistorier, oversættelser og letlæsningsbøger.

Det er et genreudforskende forfatterskab båret af stærk formsans og sprogglæde. I den tungtvejende del af forfatterskabet rettet mod børn, er Mouritzen altid på børnenes hold. Han lefler ikke for sine læsere med påtaget ungdommeligt sprog, men skriver tidløst og solidt med tillid til fantasiens forvandlende kraft og den gode histories levedygtighed. Mouritzen skriver frygtløst om hvad som helst fra sindets nederste skuffe og har ingen respekt for overfladepænhed eller politisk korrekte dagsordener. Her er plads til det skæve og spraglede, til outsiderne, de ensomme og uglesete. Grænserne mellem fantasi og virkelighed sløres eller ophæves og de ofte egensindige og snarrådige hovedpersoner må bogstaveligt talt kæmpe for at overleve. Det er på én gang stramt og sprudlende, eksistentielle dilemmaer, det forbudte, desperation og ensomhed tages under ofte skrækindjagende og gådefuld behandling. Mørke, lys og humor blandes til en vild og til tider udsyret bryg fuld af saft, kraft og tindrende livsmod.

I sit essay ”Pennen og leen” fra 2007, skriver Mouritzen om meningen med gys og gru i litteraturen: Kunsten er at få sin eksistential-angst gennemlevet, gennemlyst, set, indset og optaget naturligt i sindet. Ellers tager trolden magten. Den er der nemlig, trolden, inde i os. Altid.

Peter Mouritzen fortjener tak for stædigt at minde os om det gennem en lang og tro tjeneste for litteraturen, sproget og den gode historie. Udvalget synes, det er på høje tid, han tildeles den livsvarige ydelse.

 

Mere