Per Marquard Otzen, f. 1944

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2014 / Kunsthåndværk & Design

Begrundelse for tildeling

Per Marquard Otzen er en ener på sit felt.

Med Per Marquard Otzens tynde streg, fører han beskueren ind i en verden, hvor virkeligheden sættes på spidsen og tyngdeloven ophæves.

Per Marquard Otzen løfter barren for det kunstneriske niveau i dagens tegning. De meget smukke tegninger rummer foruroligende historier og spidder den dagsaktuelle politiske agenda på en ekstremt raffineret måde. Det er tegninger, der fanger os, præciserer fortællingen og skærper pointen. En sjælden poetisk og samtidig kritisk røst i hverdagens malstrøm. Dialogerne/teksterne er "tegnet" ind i kompositionen og bliver en fuldkommen integreret del af billedet.

Per Marquard Otzen mestrer både den hurtige dagsakutelle tegning og den dybdeborende til længere artikler og temaer. Hver har på samme tid en tyngde og lethed. Per Marquard Otzen udkommer dagligt, altid med en klar bevidst hensigt i sine tegninger. Det er ikke blot underholdning, eller en personlig trang til at udtrykke sig, men streger, der hver dag når ud både på papir og på nettet, hvor hvert medie giver noget særligt til både kommentaren og stregen.

Per Marquard Otzen bevæger sig frit ud og ind af genrer. Fra gamle kobberstiks skraveringer til Giacomettis tynde ultra høje figurer til Arne Ungermanns venlige univers. Men altid med sin helt egen vinkling. Farverne er beigebrune over i en stor gråsort skala, med primærfarverne som gennemborende effekter

Per Marquard Otzen har i et halv århundrede skabt et fabelagtigt livsværk med sine fortællemættede streger/illustrationer.

På dette grundlag indstilles Per Marquard Otzen hermed som ny modtager af Statens Kunstfonds Hædersydelse.

Mere