Malene Landgreen, f. 1962

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2010 / Billedkunst

Begrundelse for tildeling

Kunstmaleren Malene Landgreen er født 1962 i København, og er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984-1994. Ja, det var dengang, man som kunstner kunne tage en overbygning på en i forvejen lang uddannelse uden at tabe tråden. Og tråden findes i Malene Landgreens kunst. Helt bogstaveligt maler hun tråde, der væver sig henover farvede flader i et abstrakt maleri, der nok er traditionelt, men hvis styrke har vist sig i at kunne overleve diverse maleriske trends.  

Således kan det siges enkelt om Malene Landgreens kunst: Den har ikke svigtet os i nyere tid. Den har formeret sig, knopskudt og vist sig levedygtig som ikke bare en blomst i udfoldelse men som en buket, ja som en hel have af blomster. For Malene Landgreens maleri har erobret større og større flader og spændt rummet ud i fuldt flor. Senest har vi set det på Kunsthal Charlottenborg og i Aarhus Kunstbygning men også på museer og gallerier og i arkitekturen som udsmykker har Landgreen vist format udover det sædvanlige. Hun er blevet en af dansk kunst foretrukne farvesættere.  

Siden 2004 hvor hun på vellykket vis udsmykkede dele af det ny Frederiksberg Gymnasium har Malene Landgreen manifesteret sig som en dygtig kunstner, der er villig til at gå i dialog med arkitekturen og lyttende forstået at gøre rammerne poetiske og oplevelsesrige. Hendes værker leger i feltet mellem poetisk abstraktion, en ren nydelses- og glædesrejse gennem kulørens verden til mere konkrete fysiske fremtoninger. Et vægmaleri kan være en svær ting at mestre, hvis man ikke har noget på hjerte. Malene Landgreen har. Med løsninger i navnlig glas og vægfarve får hun lyset som bofælle. Hendes værk spiller ubekymret op mod selv bastante og historiske rum. Hun tør udfordre rummet og sig selv – og dermed beskueren – til at give sig hen. Man må overgive sig til farven, den lyse røde, de gule og blå.  

Malene Landgreens kunst er hverken systemisk eller bombastisk i udtrykket. Den er svævende, prøvende og legende. Men den er også færdigt arbejde når processen er slut. Vi kan måle og veje resultatet af hendes indsats, men stadig overraskes over farvens forunderlige budskab. Øjet trættes ikke. Det glædes.  

Malene Langreen står ligesom Danmark i gæld til nogen. Sådan er det at være en lille dygtig nation – af kunstnere. De står på skuldrene af forfædrene. Og i Malene Landgreens tilfælde er der tale om fædre: Richard Mortensen, Ib Gertsen ja endda den fabelagtige teatermaler Svend Johansen, hvis skuldre var så brede, at de stadig bærer. Det handler om format og mod. Og den slags rækker videre end døden. At det nu er en kvinde, der sammen med sin generation har etableret den kunst, der skal bære fremtidens samfund tyder kun på én ting. At kunstnerisk vækst er kommet for at blive, den vokser på trods, på langs og tværs og som de til tider spinkle håndmalede tråde der kan genfindes i Malene Landgreens univers.  

Med disse ord indstilles Malene Landgreen til Statens Kunstfonds Livsvarige Ydelse.

Mere