Kitt Johnson

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2018 / Scenekunst

Begrundelse for tildeling

Kitt Johnson har gennem en lang og betydningsfuld karriere været en af dansk scenekunsts mest originale og nyskabende kunstnere, både som danser og koreograf. Hun er en international kapacitet som leder af kompagniet X-act.

Kitt Johnson er født i 1959. Hun er autodidakt med baggrund inden for blandt andet atletik, moderne dans og tysk ekspressionistisk teater. Hun stiftede i 1992 Teaterforeningen X-act, som fortsat er hendes kunstneriske base. Hun har i sin karriere for en stor del arbejdet med egne værker, men har også deltaget i samarbejdsprojekter inden for forskellige genrer. Kitt Johnson har sat betydelige aftryk inden for moderne dans gennem sin originalitet, sin vilje til at finde nye veje at udtrykke sig gennem dans og gennem en trang til at etablere samarbejder på tværs af kunstarterne. Hun har arbejdet både med soloværker og ensembleforestillinger og er en markant underviser og forsker.

Som danser har hun en kropslig styrke, et sjældent udtryksregister og en ualmindelig stærk præcision i den fysiske udtryksform. Et af hendes gennemgående kendetegn er minimalismen, som hun har udviklet til en altid genkendelig, men også foranderlig stil. Kitt Johnson har været, og er, aktiv som danser i en række genrer, blandt andet i moderne dans, performancekunst, cirkus og teater.

Som koreograf er Kitt Johnson en af de centrale skabende scenekunstnere i Danmark. Hendes værker har turneret både i Danmark og internationalt gennem en lang række år. Hendes interesse favner vidt, ved siden af dans har hun skabt værker inden for genrerne site specific, performance, nycirkus og for børn og unge. Hun er fortsat aktiv som koreograf og danser og skabte sin foreløbigt sidste forestilling i 2017, ensembleværket ”Stafet”.

Kitt Johnson er særdeles aktiv i det danske og internationale danse- og performancemiljø som foredragsholder, kurator for festivaler og som underviser og workshoparrangør.

Hendes kompagni X-act samler en række fremtrædende kunstnere bl.a. indenfor musik, design, kostume, digtning og cirkus.

Kitt Johnson har modtaget en lang række nationale og internationale priser, nomineringer og legater.

Mere