Katrine Marie Guldager, f. 1966

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2016 / Litteratur

Begrundelse for tildeling


Katrine Marie Guldager indstilles til Hædersydelsen netop nu, hvor hun er blevet færdig med den storslåede samtidskrønike i 6 romanbind, som formbevidst og stilsikkert leverer et væsentligt bidrag til forståelsen af vores nærmeste fortid. Første bind, Ulven, udkom i 2010. Sidste og sjette bind, Ilden, er udkommet i år.

Katrine Marie Guldager har over to tiår i en konstant bevægelse leveret noget af den mest stilsikre og tematisk vedkommende danske skønlitteratur siden debuten i 1994 med digtsamlingen Dagene skifter hænder. Det er blevet til en lang række romaner, noveller, digtsamlinger, hørespil til DR, børnebøger og en dybt personlig bog om psykoanalysen (Lysgrænsen, 2007).

Guldager har på alle planer og i mange genrer for længst bevist, at hun er en forfatter med sin egen plads i historien. Hun er aldrig forfaldet til gentagelser eller eksperimenter for eksperimenternes egen skyld. Ligeledes kan man med stor ret sige, at Guldager har bygget en bro over det påståede skel mellem den verdens- og den himmelvendte litteratur: Både i den netop afsluttede Køge-krønike og i adskillige af novellesamlingerne sætter hun fokus på såvel de evige formelle skriftlige tematikker som på den konkrete, historiske og sociale virkelighed. Herved viser hun, at litteraturen sagtens kan være aktuelt vedkommende (eller historisk), samtidig med at den undersøger, udfordrer og i høj grad udforsker skriften.

For ingen tvivl om, at Guldagers skrift er yderst original og har været præget af en løbende udvikling, fra det snævre og fortættede til krønikens mere malende og traditionelt (alvidende) fortællende.

Ved tildelingen af Hædersydelsen til Katrine Marie Guldager belønnes ikke kun krønikens romankunst eller novellesamlingernes mesterlige kortprosa, men også poesien, hybridformerne i det tidlige forfatterskab, dramatikken og så sandelig også børnelitteraturen, som Guldager har bidraget til på bedste vis, bl.a. med serien om henholdsvis Frøken Ignora og Peter Prik.

”Drengen, der ville lave verden om” hedder en af Guldagers børnebøger fra 2004. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at det er sket. Katrine Marie Guldager har med sin helt særlige og vedkommende bøger gjort sit til, at noget blev forandret. For sig selv og sine mange, trofaste læsere.

Mere