Karen Bennicke, f. 1943

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2016 / Kunsthåndværk og Design

Begrundelse for tildeling

Karen Bennicke er en af vor tids mest betydningsfulde keramikere. Siden starten af 80erne, hvor hun sammen med udstillingsgruppen Multi Mud var med til at sætte en ny kurs for dansk keramik, har hun været banebrydende indenfor den skulpturelle, ikke funktionelle keramiske kunst. Gennem sin undervisning på bl.a. Danmarks Designskole 1995-2003, deltagelse i fonde og udvalg, kuratering af udstillinger mm. har Karen Bennicke ligeledes haft stor indflydelse på den keramik, vi ser omkring os i dag.

Karen Bennickes værker udtrykker en stærk sans for form og rumlighed. Tit er de monokrome med en mat overflade som for at understrege, at det er formen det handler om. Hendes seneste arbejder kendetegnes ved en stor formmæssig kompleksitet. Hun kalder dem rumlige visioner - konstruktioner med mindelser om arkitektur: ”De opererer i et felt mellem noget genkendeligt, ofte med funktionelle referencer og noget udefinérbart, der finder sted mellem det harmoniske og det nærmest kaotiske”. Karen Bennickes øje for form finder temaer og inspiration over alt, lige fra fremmede kulturers spiseredskaber over krystallernes kalejdoskopiske verden til grundplaner over de Parisiske arrondissementer. Alt kan transformeres til nye former, som hun med sin egen logik, naturlige formsans og store håndværksmæssige erfaring konstruerer og forvandler til radikale, stærke og poetiske skulpturer, der bærer på fortællinger fra både nutid og fortid.

Foruden de keramiske værker byder Karen Bennicke også med jævne mellemrum på mere konceptuelle skulpturelle udsagn og inddrager materialer som træ, aluminium, nylon og readymades i sine værker. Som på udstillingen Arkitektonisk Stuegang, der blev vist på hhv. Silkeborg Bad og Designmuseum Danmark i 2012, hvor Karen Bennickes meget fine installationer ”Sæbejuveler” og ”Linnedbjerg” var skabt med henvisning til bygningernes tidligere funktion. (Designmuseum Danmark har til huse i det tidligere Kgl. Frederiks Hospital).

Respekteret af fagfæller og kuratorer for sine til stadighed nyskabende, eksperimenterende og modige værker er Karen Bennicke fortsat udstillingsaktiv på både gruppe og soloudstillinger i Danmark så vel som internationalt.

Karen Bennicke har siden 1974 delt værksted med sin mand Peder Rasmussen i Bregentved ved Næstved. Hun er repræsenteret på museer verden over bla. Victoria and Albert Museum i London, Designmuseum Danmark, Kunstmuseet Trapholt, Nationalmuseet i Stockholm, Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg og Gifu Museum of Modern Ceramics i Japan. Karen Bennicke har gennem tiden modtaget adskillige priser, bl.a. Annie og Otto Johs. Detlefs Keramikpris i 2010 og Inga og Eyvind Kold Christensen Fond i 2009.

Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design indstiller Karen Bennicke til Hædersydelsen for sine værker af høj kunstnerisk kvalitet og sit mangeårige dedikerede bidrag til det keramiske kunstområde.

Mere