Jytte Høy, f. 1951

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2010 / Billedkunst

Begrundelse for tildeling

Billedkunstneren, skulptøren Jytte Høy er født 1951 i Valby. Hun er uddannnet på Kunstakademiet i København 1983-89 og havde før den tid en interesse i kunsthåndværk, hvilket har kunnet ses gennem hendes produktion. For selvom Jytte Høy arbejder i et såkaldt udvidet skulpturbegreb, betyder det blot, at hun inddrager erfaringer fra arbejdet med såvel rumlige som stoflige konstruktioner og forfabrikerede emner som dukkedele og elastikker. Hun vil gerne gøre billedsproget rigere og finurligere.  

I de senere år har hun markeret sig væsentligt med udstillinger på blandt andet Arken, Museum for Moderne Kunst i Ishøj og Den Frie Udstillingsbygning. Hun er blevet anerkendt fra flere sider, Statens Kunstfond tildelte hende et tre-årigt arbejdslegat efter hun var rundet de 50 år og Anne-Marie og Carl Nielsens Legat lagde også en portion væksthormon i kunstnerens skulpturelle baghave og Eckersberg Medaillen blev i 2006 kronen på værket.  

Tankens Museum har Jytte Høy kaldt en af sine udstillinger. Og måske kan man ikke komme idéerne og tankerne på museum, men man kan da gøre et forsøg, synes Jytte Høys devise at have været. Hendes arbejde med at skære bogstaver og stable og tegne og male til et skulpturelt udsagn er et påfaldende træk i hendes oeuvre. Jytte Høy balancerer sine materialer så de udstråler varme, energi og modstand mod aflæsning. De stritter i poetiske retninger og vendinger.  

Jytte Høy vil ud med sproget, kunstens sprog. Derfor har hun etableret flere udstillinger og tiltag i forskellige sammenhænge som sin egen lejlighed, der blev kaldt Apartment One, og udstillingsfællesskabet TAPKO, der startede sin virksomhed i et vindblæst område af Københavns Nordhavn. Utrættelig energi skal der til for at arbejde for kunsten, således har Jytte Høy også fundet tid til gennem en årrække at være rektor for Det Jyske Kunstakademi i Aarhus, hvor hun op gennem 1990erne med begrænsede midler tiltrak stærke lærerkræfter.

Måske er hendes kunst også sådan: Med små midler forvandler hun en vægflade eller et gulv til verdens betydeligste model for fantasien.  

Derfor indstilles Jytte Høy til at modtage Statens Kunstfonds Livsvarige Ydelse.

Mere