Jesper Fabricius, f. 1957

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2019 / Billedkunst 

Begrundelse for tildeling

Jesper Fabricius modtager Statens Kunstfonds hædersydelse for et væsentligt livsværk og et stærkt engagement i dansk kunstliv.

Jesper Fabricius arbejder i collage, grafik, fotografi, film, tegning, maleri, og installation.

Han afsøger et felt mellem fiktion og realisme, hvor distinktionen mellem objekt og billede udviskes.

På nærmest alkymistisk vis udvinder Fabricius et poetisk og taktilt univers fra gamle billeder, bøger, magasiner og pornoblade.

Hans baggrund som filmklipper manifesterer sig i en særlig tilgang til materialet. Han klipper og skærer sig igennem ord, sætninger og billeder, og han rekonfigurerer og konstruerer nye betydninger.

Han kunstneriske udtryk føles som et close-up, hvor krop, nærvær og sanselighed er sammenstykket med politisk ladede fragmenter hentet fra et endeløst ord og billedarkiv.

Fabricius drives af en uudtømmelig nysgerrighed på kunstens substans.

Kollegiale samarbejder har præget hans praksis. Med Forlaget Space Poetry har Jesper Fabricius skabt en helt særegen æstetisk ramme for lang en række bøger, digtsamlinger, hæfter, artistbooks, kataloger og bog-objekter.

I en hybrid mellem kunstprojekt og tidsskrift har han (sammen med Åse Eg og Jesper Rasmussen) gennem 116 udgivelser over 36 år eksperimenteret med kunstmagasin-formatet. Et tilbageblik gennem Pist Protta udgivelserne tegner en overordentlig vigtig og alternativ kunsthistorie.

Jesper Fabricius er avangardistisk og antimonumental i sin evig søgende tilgang og for dette arbejde tildeles han Statens kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Mere