Jesper Christiansen, f. 1955

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2009 / Billedkunst

Begrundelse for tildeling

Maleren og billedkunstneren Jesper Christiansen er en produktiv og udadvendt kunstner, hvis værk har som sit adelsmærke at kommunikere både sprogligt og malerisk. Maleriet er figurativt og ofte forsynet med ord til at støtte hukommelsen eller danne nye konstellationer i hjernebarken på den, der ser på. Han er uddannet på Kunstakademiet i København (1981-88) hvor han også fungerede som professor i en årrække (2003-08).

Jesper Christiansen har helt sin egen stemme i samtidens kunst. Ofte underspillet og tørt humoristisk har han lagt det skæve og finurlige frem som en anden Storm P. kunne have gjort det. Således kan udstillinger og billedtitler ofte være sære associative størrelser: “Sherlock Holmes i Niebelungens Ring” hed solo debutudstillingen i 1983 og “Lukketid i Kastrup” et maleri. Klassikere som er svære at ryste væk fra den indre billedbog.

Selve det kunstneriske ouvre har bevæget sig stramt og forudsigeligt mellem den abstrakte kunsts flade-maleri og dette meget danske figurative – i den ubegribelige begrebsverden – der altid kræver sin forklaring som få synes at forstå. BLÅ Macaroni-pakker er ikke for italienere hvad de er for danskere, der husker Nørrebros ismejerier! Jesper Christiansens værk udvikler sig progressivt og knopskydende. Først en mur. Næste trin: Muren falder eller åbner sig og dobbelt op. Så er der to mure, så fire, otte og pludselig perspektiv på tingene. Til sidst et helt univers af mure eller stole eller planter eller ord malet på lærred eller ting i ens eget liv man må tage stilling til: Skal det ud med badevandet eller males over? Fra dagligstuen til det kosmiske og hjem igen.

I de seneste års værker er Sherlock Holmes ikke faret vild i Niebelungen men i sit eget univers af gulvplaner, vægge og interiører fra et levet liv. Artefakter og LP-covers males direkte på de nye lærreder, der oven i købet kan forsynes med påskriften “Maleri til Salg”. Så er det sagt. Jesper Christiansen taler med sine billeder som han udveksler med alt andet fra vovsen derhjemme til bøgernes og museernes sete og usete muligheder og koryfæer: Piet Mondrian eller Folmer Bendtsen? Nivea eller Efedrin? Jesper Christiansen har malet det igennem på kryds og tværs som penslernes og billedets trofaste væbner. Han har skabt et malerisk univers på “Den Gennemsentimentale Rejse” som et kunstnerliv måske udgør.

Hermed indstilles Jesper Christiansen til Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Mere