Jan Machenhauer, f. 1954

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2016 / Kunsthåndværk og Design

Begrundelse for tildeling

Jan Machenhauer er en unik beklædningshåndværker.

I mere end 4 årtier har Machenhauer bidraget til både beklædnings- og tekstilscenen i Danmark. Først som en del af designteamet i modevirksomheden Made In og senere med egne mærker og vigtige samarbejder. Hans tilgang har altid været passioneret med fokus på beklædning der holder - både kvalitets- og stilmæssigt og med tydelige referencer til de store inspirationskilder; arkitektur og dans. Tøjets rumlighed skal opleves og har en arkitektonisk kvalitet. Man skal kunne bevæge sig frit i hans designs.

Det var tidligt nødvendigt for Jan Machenhauer at etablere et kreativt laboratorium med plads til eksperimentering med innovative teknikker og fordybelse i den kreative proces og derfor etablerede han egen boutique og showroom; Zone 1. Her er hans arbejde en slags grundforskning, hvor der eksperimenteres med materialernes egenskaber, nye snit og måder at formgive på. Al beklædning håndlaves fortsat af det lille, udvalgte team i butikken på Nikolaj Plads i København.

Det er i kraftcenteret mellem form og funktion at Machenhauer befinder sig. Hans arbejde er på en gang både rigt på tekstur, detalje, oprindelighed og dybt stringent og enkelt. Denne balancegang mestrer han på ypperste vis. Han udfordrer materialernes iboende egenskaber, afsøger nye muligheder og skubber grænserne i en evig søgen efter det ultimative udtryk, det fineste print, den perfekte farvekombination og det mest luksuriøse greb - og skaber med sin kompromisløse tilgang en poetisk fortælling.

Jan Machenhauer har gennem hele sit virke og med en bred vifte af spændende shows, udstillinger og samarbejder været til stor inspiration for hele tekstil - og beklædningsområdet. Hans arbejde er fortsat inspirerende og uvurderligt.

Mere