Flemming Quist Møller, f. 1942

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2019 / Kunsthåndværk og design 

Begrundelse for tildeling

Flemming Oluf Quist Møller arbejder tværfagligt og har foldet sit kunstneriske virke ud som både tegner, forfatter, scenograf, filmmager og musiker. Som tegner og illustrator er han ophavsmand til et væld af fantastiske bøger for børn og unge, hvoraf mange har opnået klassikerstatus. Og selvom det er over 50 år siden han skrev og tegnede Cykelmyggen Egon er den stadig lige sjov og fandenivoldsk, nutidig, farverig og sprælsk.

Som fortæller bruger Flemming Quist Møller de gamle klassikeres rolige, varme fortællemåde og gennem årene er det blevet til vigtige værker som Bennys Badekar og historierne om Snuden - heriblandt Snudens ABC, og Jungledyret Hugo. Flemming Quist Møller skaber sine fortællinger og figurer ud fra den barnlige synsvinkel. Hans verdener er både fortryllede og fortryllende, figurerne har en særlig spændvidde; de er nutidige uden at være tidstypiske, skabt ud af både fantasi og virkelighed. Måske er det netop derfor hans fortællinger og figurer fortsat elskes, læses og opleves af både børn og voksne.

Flemming Quist Møller er en af de mest anerkendte børnebogsillustratorer herhjemme, og han har gennem tiden modtaget et hav af priser for sine børnebøger, heriblandt Kulturministeriets Illustratorpris (1983) og Gyldendals Børnebogspris (2006) og har senest (2019) illustreret bogen Kong Gulerod og Tudeprinsessen og syv andre eventyr. Hans tegninger og illustrationer besidder en legende spontanitet og de fantasifulde universer og atypiske, farverige karakterer glider ubesværet i ét igennem både tegning og fortælling.

I Bennys Badekar flygter Benny fra de voksnes virkelighed til en magisk verden på bunden af sit badekar. Hvem har ikke drømt om at følge ham på rejsen? Det er for dén fortælling og alle de andre, de eventyrlige, rammende og rørende verdener, hans varme fortællemåde, den fantasifulde og sprælske streg og for det vægtige aftryk, der har haft betydning for flere generationer af børn og voksne at Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design indstiller Flemming Quist Møller til at modtage Statens Kunstfonds Hædersydelse.

 

Mere