Dorte Mandrup-Poulsen, f. 1961

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2018 / Arkitektur

Begrundelse for tildeling

Arkitekt Dorte Mandrup indstilles til Statens Kunstfonds livsvarige Hædersydelse for sit omfattende kunstneriske virke, der repræsenterer en klar og selvstændig stemme i dansk arkitektur.

Dorte Mandrup-Poulsen er uddannet arkitekt fra Arkitektskolen Aarhus i 1991, og har siden 1995 drevet egen tegnestue. Tegnestuens arbejder spænder fra renoveringer og markante ombygninger af eksisterende byggerier til nyt boligbyggeri, kultur- og uddannelsesbygninger, forskellige sports- og fritidsanlæg samt større erhvervsbyggerier.

Et fælles kendetegn for den alsidige og omfattende produktion er en særlig interesse for arkitekturens skulpturelle dimensioner og tilsvarende begejstring for kompositoriske greb, der binder den ydre form sammen med bygningernes ofte stærke materialekarakter.

Dorte Mandrup-Poulsens arkitektur er på en gang klassisk og moderne. Præget af gedigent håndværk og samtidig eksperimenterende i forhold til det rationelle, industrielle byggeri. Det er båret af en tiltro til godt håndværk, der udtrykker en fritænkende traditionsbevidsthed og ukuelig tro på mulighederne indenfor nutidigt byggeri. Hun taler selv om at have mod til, at turde “drømme højt”.

Dorte Mandrup-Poulsen er blandt Danmarks bedste arkitekter og har også markeret sig på den internationale scene. Senest med Isfjordscenteret i Ilulissat, der i øjeblikket er udstillet på Arkitektur Biennalen i Venedig.

Dorte Mandrup-Poulsen har modtaget adskillige priser for sit byggeri, og bestrider sideløbende med sit virke forskellige tillidshverv, bl.a. som medlem af Det Særlige Bygningssyn, der behandler fredningssager og af bestyrelsen for Louisiana Museum for Modern Art.

Mere