Christian Lemmerz, f. 1959

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2010 / Billedkunst

Begrundelse for tildeling

Billedkunstneren og skulptøren Christian Lemmerz er født 1959 i Tyskland. Han er uddannet på Kunstakademiet i København 1982-86. Før dette tilbragte han fire år på Akademiet i Carrara, Italien. Imidlertid er det i performancegruppen Værst og i udstillings- og arbejdsfællesskabet Værkstedet Værst under sin danske akademitid, at Lemmerz udvikler sig som en grænseafprøvende kunstner blandt andet sammen med sin faste makker, maleren Michael Kvium.

Som insisterende kunstner, der vil have kroppen og ødelæggelsen frem i rampelyset, blev Christian Lemmerz landskendt for sin installation Scene, der vistes i Esbjerg Kunstmuseum 1994, og som blandt andet bestod af blodindsmurte stålplader og slagtede svinekroppe i et teatralt-klinisk og spektalulært æstetisk set-up. Christian Lemmerz er en dygtig klassisk tegner, der ved, hvordan noget skal tage sig ud for at virke på beskueren eller længere ude i mediernes flakkende lys. Som videokunstner har Christian Lemmerz bidraget med blandt andet filmen The Wake, et langstrakt skønhedsmaleri efter litterært forbillede, hentet i den irske forfatter James Joyce’s univers. 

I 2009 er udstillingen Largo på Statens Museum for Kunst et godt bevis på, at Christian Lemmerz har sluttet en eksperimentel og ekspressiv udvikling og cirkel ved at vende sig mod klassiske dyder i billedhuggerkunsten. De seneste års arbejde er stadig mere fokuseret på arbejdet med marmor og bronze. Knap så levende som rådnende grise, men dog altid med en pointe mod det overraskende og samfundsrelaterede billede: Klassisk kunst med et kinky knæk, Michelangelo med et forstyrrende handicap. Der er skår i glæden, men smukt ser det ud, og vi tænker vores om livet og døden imens.

Christian Lemmerz’ skulptur og tegning hører til den vilde skole, der fik sit gennembrud i 1980erne, men hans arbejde har altid haft noget sart rytmisk og ydmygt over sig. Han har investeret i at vise os kroppens forfald og ødelæggelse i udstillinger med titler som Afasi, Requiem og Anatomi, men har også haft et blik mod den religiøse ud-af-kroppen oplevelse, der er nabo til tematikken. Således er Holy Spirit og God ikke fremmede størrrelser i Christian Lemmerz uddrivelseskunst. Som en åndemaner aftvinger han materien svar og formår at stille store spørgsmål til sin samtid. Om de bliver hørt er et spørgsmål rettet til det modtagende samfund og dets øjne. 

Med disse ord indstilles Christian Lemmerz hermed som modtager af Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Mere