Christian Cold, F. 1966

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2021 / Arkitektur

Begrundelse for tildeling

Christian Cold indstilles til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sin vedholdende insisteren efter det højeste arkitektoniske niveau.

Christian Cold er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København, hvorfra han tog afgang i 1992. Herefter arbejdede Christian fire år hos Lundgaard og Tranberg, indtil han i 1996, sammen med sin partner Signe Cold, stiftede den fælles tegnestue Entasis.

Gennem Christian Cold og hans partner Signe Colds fælles tegnestue Entasis, har de siden deres opstart i 1996, udvist en beundringsværdig omhu for hvert enkelt af deres projekter. Det er svært at skimte et bundniveau, alle bygningsværker synes at være begavet med lige stor opmærksomhed. En lang række opgaver er det blevet til; opgaver der favner alle skalaer, fra design og landskab til masterplaner og bygningskunst.

Christian Cold og Signe Cold evner som få, at arbejde med hele den arkitektoniske værktøjskasse. Deres bygninger udstråler ikke kun en dyb forståelse for et steds karakter og historiske værdi, men fremstår også med en sjældent set byggeteknisk indsigt og konstruktiv nysgerrighed.

Deres bygningsværker bliver fulgt til helt til dørs med stor materialeforståelse og detaljerigdom, med andre ord oser deres bygninger af arkitektonisk overskud. Selv taler de om, at i de bedste bygninger skal både ”krop og ånd udfordres”. At nå dertil, kræver en kompromisløs tilgang og en beherskelse af arkitekturens tektonik, der er få forundt.

Christian Cold har gennem tegnestuen Entasis modtaget adskillige priser deriblandt Margot og Thorvald Dreyers Arkitekturpris, Nykredits Fonds Arkitekturpris, Eckersberg Mediallen og C. F. Hansens Medaljen, der er den højeste udmærkelse, det danske akademi kan tildele en arkitekt.

Mere