Carsten Thau, f. 1947

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2019 / Arkitektur

Begrundelse for tildeling

Carsten Thau er sprogkunstner og med sin olympiske viden indenfor filosofi-, kunst-, idé- og arkitekturhistorie har han udvidet fagets forståelseshorisont signifikant og været garant for det åndelige fundament under arkitektskolerne.

Han har spillet en helt uvurderlig rolle ikke bare for uddannelsen, men også dannelsen af flere generationer af danske arkitekter. Hans unikke sprogtalent og umådelige viden har gennem alle årene aktivt syntetiseret en oplyst kulturhorisont med den frembringelse af arkitektur, der er med til at gøre faget til en bunden kunstart.

Som skabende kunstner – i åbnende og fabulerende verbale ‘arkitektoner’ – har han forbundet en praktisk virkelighed med kunstnerisk indsigt og et stort fortolknings- og referenceunivers. En tilgang som Carsten Thau har fastholdt og talt om, så ingen der har hørt hans forelæsninger nogensinde vil glemme det. Han er samtidig en blændende folkelig formidler, og hans og Vindums bog om arkitekten Arne Jacobsen har været med til at gøre den modernistiske arkitekt til folkeeje.

Carsten Thau tildeles Statens Kunstfonds Hædersydelse for sit enormt værdifulde bidrag til hele arkitektfaget.

 

Mere