Bjarke Ingels, f. 1974

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2015 / Arkitektur

Begrundelse for tildeling

Arkitekten Bjarke Ingels indstilles til at modtage Statens Kunstfonds livsvarige ydelse med følgende motivering;

Bjarke Ingels har gennem sin karriere vist en nytænkende, innovativ og eksperimenterende tilgang til arkitektur, der i et særegent og legende formsprog sprænger rammerne for den gængse opfattelse af bydannelse og boformer.

Bjarke Ingels har med skabelsen af tegnestuen PLOT i 2001 og sidenhen BIG i 2005 været forgangsmand for en ny bølge af dansk arkitektur, der har sat tydelige spor på den internationale arkitekturscene. Bjarke Ingels har således haft afgørende betydning for en internationalisering af dansk arkitektur med projekter som West 57th Street – en hybrid mellem den europæiske karré og den amerikanske skyskraber på Manhattan- og de højtprofilerede bebyggelser VM Huset, Bjerget og 8-tallet i Ørestaden.

Ligeledes har Bjarke Ingels med projektet The BIG U – en klimasikring af Manhattans havnefront – skabt en ny infrastruktur på Manhattan, der løfter dagsordenen fra traditionel klimasikring til bymæssig værdi ved at tilbyde en perlerække af sociale faciliteter til lokalområdet ud over sikring mod oversvømmelser.

Bjarke Ingels og hans praksis BIG er drevet af et ønske om at formidle og kommunikere arkitekturens potentiale og rolle i et nutidigt og socialt perspektiv.

Statens Kunstfonds Legat- og projektstøtteudvalg for Arkitektur indstiller på denne baggrund Bjarke Ingels til Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Mere