Birgitte Alsted, f. 1942

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2011 / Musik

Begrundelse for tildeling

Selvom Birgitte Alsted på papiret er en moden komponist, har hun bevaret den unge komponists nysgerrighed, og lysten til at eksperimentere. Samtidig med at hun fastholder sit helt personlige udtryk, er hendes kunstneriske projekt i evig forandring og forvandling. Aldrig står hun stille og gentager sig selv. Hele tiden vil hun videre og finde nye sider af sin musik. At hun så sent som i 2006 gennemgik en masteruddannelse inden for elektroakustisk musik, vidner om en næsten grænseløs insisteren på udvikling og mod på at lære. Dermed er hun en inspiration og et forbillede for de yngre danske komponister.

Birgitte Alsted har i de seneste år primært arbejdet med elektroakustik, installationskunst og musikdramatik, og indfaldsvinklerne til hendes værker er ofte født af hendes interesse for det drama, den glæde og den sorg, der ligger i at være menneske. Helt usentimentalt afsøger hun det, der er i os alle - det indre drama. Som i hovedværket “Sorgsang II”, der - selvom det tager udgangspunkt i den bibelske historie om Job - bliver til lyden af menneskets nutidige længsler og drømme. Ud fra et ældgammel historie griber hun både tiden vi lever i og os, der lever i den tid, i struben på kærligste måde.


Lydene omkring os er en evig inspirationskilde til Birgitte Alsteds musik. Hun henter hverdagens lyde ind i sine værker, hvor hun gør dem til sin egen musik. Ofte bringer hun sin musik ud, hvor vi ikke vidste, vi ville høre den. Finder nye rum for musik, og hvad enten det er Nørreport Station i København eller Planetariet i Aarhus formår hun at lade lyd og rum danne nye både overraskende og naturlige sammenhænge. Birgitte Alsted er oplagt at hædre med livsvarig ydelse fra Statens Kunstfond.

Mere