Bent Haller, f. 1946

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2011 / Litteratur

Begrundelse for tildeling

Bent Hallers 30-årige forfatterskab er rigt og mangfoldigt. Over hundrede bøger er det hidtil blevet til, en imponerende, næsten ufattelig produktion. Romaner for børn, unge og voksne, gendigtninger af de islandske sagaer, lyrik og kortprosa, såvel som teater og film.  

Han er den eneste danske forfatter, der er blevet bortcensureret fra folkebiblioteket, da Thisted Byråd i 1976 forbød hans ungdomsbog Katamaranen med den begrundelse, at den var undergravende og underlødig, fordi den handlede om nogle unge, som i frustration brændte en skole af. Hvis man kan tale om en rød tråd gennem forfatterskabet er det den, at han ofte skriver om de udsatte i samfundet såvel som i familien.      

Først og fremmest er Hallers forfatterskab folkelig dansk fortællekunst som for eksempel i Rakkerpakhuset (2009), der er en beskrivelse af en forårsdag i 1950'erne i en boligblok i Frederikshavn hvor de enkelte lejligheders beboere præsenteres efter tur. Alle skrives frem med sproglig præcision og medrivende fortællermæssigt drive, så skæbnerne fremstår krystalklart. Et kaleidoskopisk vue over en række lillebyeksistenser fra arbejderklassen og den lavere middelklasse, der for læseren fremmaner en hel verden og en tid som kan synes fjern i dag. Socialrealisme med et burlesk djævleglimt i øjet.  

Også i den pragtfulde Sinkeklassen (2002) følger han dette spor. Vi er i Bangsbo i slutningen af fyrrerne, hvor autister, hyperintelligente og mongolbørn rask væk blev placeret i den samme skoleklasse. Det er et kendetegn for Bent Haller, at der intet feel-good er over hans bøger, således heller ikke her, men alligevel er bogen fuld af kulsort humor og ømhed, og Haller er som altid i øjenhøjde med sine fiktive personer.      

Men Haller kan også noget helt andet. Han behersker, som i romanen Leda (1999), de indre psykologiske dramaer, her en barsk skildring af et kunstnerhjem, hvor datteren Leda ofres på kunstens alter. Men også store temaer som døden skriver Haller tykke romaner om, senest ungdomsromanen Ham der søger døden (2010), om en 12-årige dreng der fanges et sted mellem livet og døden, da han kører galt med sin mor på motorvejen, og hvis mål det er at slippe for at se sit liv passere revy igen og igen. Den er både sørgelig og stærk og samtidig en lille tætpakket mytologisk fortælling om de måske-guder og væsener han møder på sin vej.  

Vi indstiller Bent Haller til den livsvarige ydelse for at hædre en forfatter, som igennem et langt virke har formået konstant at udvikle sig og blive ved med at skabe vedkommende kunst for børn og voksne.

Mere