Ann Lislegaard, f. 1962

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2009 / Billedkunst

Begrundelse for tildeling

Billedkunstneren, videokunstneren Ann Lislegaard er født 1962 i Norge. Hun er dansk kunsts fornemste repræsentant for videokunst i høj teknisk og kunstnerisk udførelse. Lislegaard er uddannet på Kunstakademiet i København 1988-93 og på P.S.1. i New York 1995-96 og har siden sine første værker tilstræbt en æstetisk og feminin sanselig åbenhed i sit arbejde, der har givet sig udslag i både installationsværker, lyd-, skulptur- og videoværker af en sjælden skønhed og håndværksmæssig professionalisme. Ann Lislegaard har formået at binde mediekunstens mange nye teknikker sammen til et tidssvarende kunstnerisk udtryk. Senest kunne det ses i værket Crystal World, der vistes på Statens Museum for Kunst i 2007 – et komplet syntetisk skabt og computeranimeret værk, men også bidraget til den danske pavillon på Venedig Biennalen 2005 eller i samtidspanoramaet Danskjävlar, der vistes på Kunsthal Charlottenborg i 2007, har synliggjort, at vi her har at gøre med dansk kunsts væsentligste udøver blandt nyere medier. Hendes kunst er dagsorden-sættende og hendes arbejde anerkendt som sådan.

Ann Lislegaard er en flittig udstiller og er eksponeret i flere verdensdele. Hendes arbejde er dog langtfra flimrende, men fokuseret på en stilfærdig indadvendt rytme og et visuelt gennemarbejdet stofområde, der ofte trækker på litterære referencer især til oversete filmiske genrer som eksempelvis science fiction. Kunstneren afsøger nye rum i kunsten, ja, hun etablerer selv sit rum som en moderne lysende Hammershøi i lyd og billede. Der er både indre og ydre verdener at erfare for den åbne betragtning af værkerne.

I sine tidlige værker etablerede Ann Lislegaard et nysgerrigt blik for det forfinede og stemningsfulde ofte med en symbolsk og feministisk klangfarve. Poetisk udtrykt omfatter hendes visuelle sprog alt fra rosenblade til iskolde violette interiører – noget som er blevet bemærket internationalt som en naturlig forlængelse af en innovativ formgivning, man kan se hos eksempelvis Verner Panton. Ann Lislegaard skaber sære verdener og tableauer og gør det helt på selvskabte præmisser og med stor præcision. Hun forstår at udvikle og udvide sit repertoire, men fastholder en enkel og smuk fortælling om at lade det meditative finde sin naturlige plads i beskueren og samfundet.

Med disse ord indstilles Ann Lislegaard hermed som modtager af Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Mere