Ane Fabricius Møller, f. 1959

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2014 / Kunsthåndværk & Design

Begrundelse for tildeling

Anne Fabricius Møller er en unik kunsthåndværker. Egentligt definerer hun sig som tekstildesigner, men arbejder bredt i det kunstneriske område, hvor hun bevæger sig frit mellem mange discipliner.

Hendes arbejder fører os ind i et forunderligt enkelt billedunivers, hvor dagligdagens brugsting legende let bliver til fortællingsobjekter. Hun skaber en poetisk fortælling om hverdagens enkle skønhed og mangfoldige rigdom. Hun formår at ophøje det banale til de fineste detaljer i hendes arbejder.

Udover at have skabt en række spændende tekstiller, for bl.a. Kvadrat, arbejder Anne Fabricius Møller eksperimenterende med en bred vifte af designs og gennem hendes mange udstillinger er hun til stor inspiration for hele området.

Hendes arbejde er en slags grundforskning, hvor hun eksperimenterer med materialernes egenskaber. Hun udfordrer de iboende egenskaber; løfter en flig, afsøger mulighederne, skubber grænserne og skaber derved en poetisk fortælling - et eventyr.

Hun bryder grænser, vover og mestre både det banale og det sofistikerede, det ligetil og det umiddelbare.

For Anne Fabricius Møller er der ingen faglige grænser. Det er naturens virkemidler, tidens indflydelse, materialernes egenskaber, deres karakterer og stofligheder, der er hendes egentlige fagområde. Vi oplever det når hun styrer lysets nedbrydning af farvestoffer og lader det danne mønstre med fortælling, eller når hun styrer væksten i grantræets grene, så de bliver til skulpturelle juletræer, med en fortælling om vores fortolkning af traditioner og indgriben i naturens orden. Hun mestrer dette på ypperste vis.

Hendes enestående arbejder kan være langstrakte i tid, og der kan være mange i gang på samme tid. Arbejderne skabes måske udelukkende for hendes nysgerrigheds skyld, eller måske for materialernes egen skyld, for at give dem sprog til deres fortælling.

Anne Fabricius Møllers arbejde er spændende, inspirerende og uvurderligt.

Derfor indstiller Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design Anne Fabricius Møller til modtagelse af Statens Kunstfonds hædersydelse.

Mere