Still fra 'Det store glitch/Paradisets børn’ af filminstruktør Søren Peter Langkjær, som er modtager af arbejdslegat. Foto: Jonatan Mose.

Kunstfonden uddeler arbejdslegater til 1194 kunstnere

En lang række talentfulde kunstnere er i disse dage blevet tildelt et arbejdslegat af Kunstfonden.

24. april 2024

Kunsthåndværk og design, arkitektur, billedkunst, musik, litteratur, film og scenekunst. I alt har Kunstfondens syv legatudvalg uddelt arbejdslegater til 1194 kunstnere for mere end 98 millioner kroner.

Det er første uddeling fra de nye legatudvalg, der tiltrådte den 1. januar 2024. Fælles for udvalgene er en begejstring over de mange ansøgninger med et imponerende højt kunstnerisk ambitionsniveau.

Merete Pryds Helle, bestyrelsesleder i Statens Kunstfond, siger:

”Det er med stor glæde og fornøjelse, at udvalgene har læst årets arbejdslegats-ansøgninger. Ansøgningerne viser, hvor høj kvalitet der er i den danske kunstverden, og hvor meget ansøgerne arbejder på at skabe kunst til glæde for et stort og mangfoldigt publikum. Uddelingerne for 2024 vidner om en enorm skaberglæde, massiv iderigdom og en åbenhed ud mod verden. Vi uddeler arbejdslegater til kunstnere, der spænder fra de spirende og fremadstormende til de etablerede, som trækker kunstarterne i nye retninger. Det er meget inspirerende at se en så stor diversitet i stemmer, genrer og arbejdsmetoder – og ikke mindst det høje kunstneriske niveau, der gror og vokser vildt i det danske kulturlandskab. De ansøgere, der modtager afslag, skal vide, at vi har læst deres ansøgninger, og at de er meget værdsat.” 

Sådan har de nye legatudvalg arbejdet med uddelingerne

De syv udvalg har haft forskellige tilgange til uddelingen af arbejdslegaterne.

Legatudvalget for Billedkunst har ønsket at nå bredt ud og har derfor uddelt flere, men mindre legater. Legat- og Projektstøtteudvalget for Arkitektur har ønsket at understøtte bredden i dansk arkitektur gennem en stor variation – fra forskning til fotografi og kunst.

Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design har valgt at afsætte en større del af midlerne til nye talenter for at stimulere kunsthåndværk- og designfeltets spirende generationer. Og Legatudvalget for Scenekunst har haft særligt fokus på de kunstnere, som udviser en undersøgende og ambitiøs tilgang til deres materiale og til måden at fordybe sig på.

I Legatudvalget for Litteratur har man modtaget omkring 20 procent flere ansøgninger end sidste år, og udvalget har derfor skulle udvælge blandt mange højt kvalificerede ansøgninger. Også i Legatudvalget for Musik har de modtaget rekordmange ansøgninger, og i udvælgelsen blandt de mange ansøgninger har det været vigtigt for udvalget at tilgodese både det brede og folkelige samt det smalle og eksperimenterende. I Legatudvalget for Film har man kigget særligt mod kunstnere, der går nye veje og er modige i deres værker.

Fordelingen på de syv kunstområder:

Legatudvalget for Scenekunst har uddelt 59 arbejdslegater og modtaget 269  ansøgninger. I alt er der uddelt arbejdslegater for 4,3 millioner kroner.

Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design har uddelt 165 arbejdslegater og modtaget 679 ansøgninger. I alt er der uddelt legater for 13,5 millioner kroner.

Legatudvalget for Arkitektur har uddelt 23 arbejdslegater og modtaget 84 ansøgninger. I alt er der uddelt legater for 2,6 millioner kroner.

Legatudvalget for Litteratur har uddelt 304 arbejdslegater og modtaget 1162 ansøgninger. I alt er der uddelt legater for 34,9 millioner kroner.

Legatudvalget for Musik har tildelt 285 arbejdslegater og modtaget 1117 ansøgninger. I alt er der uddelt legater for 14,5 millioner kroner.

Legatudvalget for Film har uddelt 42 arbejdslegater og modtaget 298 ansøgninger. I alt er der uddelt legater for 4,2 millioner kroner.

Legatudvalget for Billedkunst har uddelt 316 arbejdslegater og modtaget 1154 ansøgninger. I alt er der uddelt legater for 24,1 millioner kroner.

Det største arbejdslegat, man som ansøger kan modtage, er det treårige arbejdslegat på 855.000 kroner.

Se et udpluk af modtagerne

Mangler du mere info?

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53

fakta

Arkitekturfotograf Hampus Berndtson modtager et arbejdslegat for sine fotografier. Foto: Hampus Berndtson.

fakta

Om arbejdslegater

Arbejdslegater giver kunstnere frihed til at udvikle, udforske og eksperimentere. Legaterne er en investering i nutidens og fremtidens kunst og kulturliv til gavn for landets kunstnere, kulturinstitutioner og alle, som oplever kunsten. Arbejdslegater gives til det fortsatte kunstneriske arbejde.

Det er Kunstfondens syv legatudvalg, der uddeler arbejdslegaterne for hhv. film, arkitektur, billedkunst, litteratur, musik, scenekunst og kunsthåndværk og design.

I år er der uddelt arbejdslegater for mere end 98 millioner kroner til 1194 kunstnere på tværs af kunstarterne. Udvalgene har samlet modtaget 4763 ansøgninger.

Det er første gang, at de nye udvalg uddeler arbejdslegater. Udvalgene er udpeget for en fireårig periode fra 2024-2027, på nær Legat- og Projektstøtteudvalget for Arkitektur, som er udpeget fra 2022-2025.

Se alle tildelinger

Se et udpluk af modtagerne

Læs mere om de syv legatudvalg

 

Mere