Begrundelse

Kvinde står midt i farverigt udstillingsrum
Maria Wæhrens i sin udstilling. Foto: Pernille Klemp

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2021

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Maria Wæhrens

Maria Wæhrens’ kunstneriske praksis udvikler sig med stor konsekvens og meget skabende energi inden for maleriets diskurs.

Med et ekspressivt og stofligt, malerisk sprog udfolder hendes værk sig som en undersøgelse af subjektivitet, erindring, sansning og intuition med udgangspunkt i brudflader i hendes egen opvækst og seksuelle identitet.

Maria Wæhrens taler selv om, at følelserne ”dokumenteres intuitivt”. Dette sker i en malerisk proces, der ubesværet inddrager og forener abstrakte og figurative elementer, og hvor det maleriske stof træder i karakter med stærkt fysisk nærvær og variation.

Maria Wæhrens’ værker drives af en levende, fortællende nerve. Foruden referencer til abstrakt ekspressionisme og surrealisme, krydser hun også sin egen historie, og forbinder barndom med nutid og drøm med virkelighed. På den måde skaber hun et rum i sit værk, hvor hun også rekonstruerer tidligere værker, som i en ny fortolkning placeres i en aktuel sammenhæng.

Maria Wæhrens er på en meget personlig måde i stand til at træde ind i maleriet som historisk genre.

Med intense maleriske bearbejdninger af sit eget livs erfaringer og fortolkninger af både politiske og eksistentielle forhold, udvider hun maleriet som genre og viser den som en fuldstændigt opdateret og kraftfuld kunstnerisk arena.

For dette modtager Maria Wæhrens Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Om kunstneren

Maria Wæhrens (f. 1976) er uddannet på Det Jyske Kunstakademi og det Kongelige Danske Kunstakademi. Maria Wæhrens har over de senere år haft en stor og varieret produktion med mange udstillinger, senest en meget omfattende retrospektiv udstilling på Vejen Kunstmuseum.

 

Mere