Begrundelse

Mand svøbt i stort orange tørklæde
Adam Christensen fra udstillingen 'You Are in My Veins'. Foto: Jordan Sherman

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2021

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Adam Christensen

På udstillingen Ghosthouse (2020) var hele Den Frie Udstillingsbygning omdannet til et spektakulært spøgelseshus, hvor publikum i vogne blev kørt fra den ene forunderlige oplevelse til den anden. Skelsættende var Adam Christensens performance, da han med lige dele følsomhed og voldsomhed trådte frem med sin harmonika og sang med en skælvende inderlighed.  

Den musikalske performance står ikke alene i Adam Christensen værker – han arbejder tværæstetisk og skaber installationer med store tekstiler og video. Adam Christensens udstillinger får dermed karakter af teatralske scener, som iscenesættes omkring den performende karakter, der synger eller beretter – om hjertesorg, melankoli, ensomhed og hverdagens trivielle dramaer.

Ligesom fiktion og virkelighed smelter sammen i Adam Christensens inderlige og følelsesladede performances, så gør kønnene det også. Adam Christensen performer ofte iført paryk, højhælede sko og stramtsiddende tøj, og lader sig ikke begrænse af kedelige konventioner.

Det er for Adam Christensens unikke position og evne til at kombinere en dybt personlig performance med tekstilarbejder og videoværker, og for den følelsesmæssige dramatik og blotlæggelse, han vover at dele med sit publikum, at han tildeles Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Om kunstneren

Adam Christensen (f. 1979) er uddannet fra Den Europæiske Filmskole i Ebeltoft og fra Goldsmiths, London. Han har senest haft soloudstilllinger på Futura i Prag, på Overgaden og har deltaget i en lang række internationale sammenhænge, blandt andet på Baltic Triennial 13.

 

Mere